Beeldborrel Zecc Architecten

Beeldborrel Zecc Architecten

7 juni 2024

Zecc Architecten organiseert regelmatig beeldborrels. Een informele manier om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Hierbij komen vakgenoten, studenten, kunstenaars en andere energieke mensen samen om ideeën uit te wisselen en elkaar aan de hand van beeldmateriaal te inspireren. Tijdens deze 86e editie is het woord aan Marjolein van Eig

Nacht van de architectuur Arnhem

Nacht van de architectuur Arnhem

6 juni 2024

Op donderdag 6 juni vindt de 21e Nacht van de Architectuur plaats in de bossen ten noorden van Arnhem. De Arnhemse Heuvelink Architectuurprijs zal worden uitgereikt en Marjolein is één van de sprekers van de avond. De Nacht is een besloten evenement. In de Gelderlander verscheen alvast een interview met Marjolein.

Modelwoning Bernadottestraat

Modelwoning Bernadottestraat

14 mei 2024

In Hoofddorp is aan de Bernadottestraat gestart met de bouw van de modelwoning. In deze typische wijk uit de jaren ’70 worden 250 woningen gerenoveerd en verduurzaamd. De gevels worden vervangen met een nieuwe invulling die voorzien is van isolatie, er komt een warmtepomp en ook het dakpakket wordt vernieuwd. De kwaliteit van de woning komt hiermee nagenoeg op het niveau van nieuwbouw.

Start bouw Bloei Leidsche Rijn

Start bouw Bloei Leidsche Rijn

25 april 2024

De bouw van het wooncomplex G11/12-Bloei met 264 midden en sociale huurwoningen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn is gestart. Samen met Monadnock, Geurst en Schulze maakten we het ontwerp onder supervisie van Coenen Architecten. Opdrachtgevers zijn Wonam en Woonin en Heijmans gaat het bouwen. Met G8-Tango staat (op de foto) er straks een mooi setje aan het Berlijnplein.

Excursie Gebouwen door Vrouwen

Excursie Gebouwen door Vrouwen

Maart 2024

We namen afscheid van onze enige echte -gebouwendoorvrouwen- Sofie. Zij heeft een mooie nieuwe baan bij AIR en daarom organiseerde ze een speciale R’dam speurtocht-tour van Gebouwen door Vrouwen. Er zaten mooie verrassingen tussen. En zelfs een project van ons dat alweer gesloopt wordt!

Bouw Tramremise van start

Bouw Tramremise van start

Maart 2024

Aan de Jachthavenweg in Amsterdam is de bouw gestart van een tijdelijke tramremise voor de elektrische museumtramlijn Amsterdam. Vanwege de ontwikkeling van het gebied bij de Havenstraat, wordt de stalling van de oude trams tijdelijk verplaatst naar de stalling aan de Jachthavenweg.

Symposium Renovatie Sociale Woningbouw

Symposium Renovatie Sociale Woningbouw

8 april 2024

Op maandagmiddag 8 april 2024 organiseren Architectenweb, MORE Architecture en Pakhuis de Zwijger een symposium over de renovatie van sociale woningbouw. Hoe kan de bestaande bebouwing worden verduurzaamd en beter worden ingedeeld, en hoe kan de woonkwaliteit hiervan een impuls krijgen? Sprekers zijn onder anderen Marjolein van Eig (BureauVanEig), Hans Meijer (Vanschagen Architecten) en Oliver Thill (Atelier Kempe Thill).

Tafel van Arcam bij BPD

Tafel van Arcam bij BPD

27 maart 2024

Op 27 maart vindt de tafel van Arcam plaats, dit keer bij BPD. Het thema: Een veranderende rol van architecten. Hoe gaan we samenwerken in de toekomst? Tijd voor een gesprek over een veranderende rol voor architecten onder leiding van Patrick van der Klooster (BPD Studio en Team Stadsontwikkelaars). Met bijdragen van: Marjolein van Eig, Burton Hamfelt, Marthijn Pool.

Bouw Elzenhagensingel gaat hard

Bouw Elzenhagensingel gaat hard

Maart 2024

De vier gebouwen met woontoren die we aan de Elzenhagensingel in Amsterdam hebben ontworpen schieten de grond uit. De bijzondere kolommen zien er mooi uit. De plintwoningen zorgen voor levendigheid aan de straat. Het project bestaat in totaal uit acht gebouwen met ruim 400 woningen. Inbo heeft de andere vier gebouwen ontworpen.

Drie aanvragen ingediend

Drie aanvragen ingediend

Februari 2024

2024 is goed gestart; voor de verduurzamingsprojecten Akbarstraat, Dalveen en Hoofddorp zijn de aanvraag omgevingsvergunningen ingediend. De drie projecten zijn allemaal bijzonder op hun eigen manier; Akbarstraat behoort tot de orde II panden in Amsterdam west, Dalveen bestaat uit 5 stempelverkavelingen en Hoofddorp is een typisch jaren ’70 uitbreidingswijk.

Tango/G8 hoogtepunt volgens NRC

Tango/G8 hoogtepunt volgens NRC

21 december 2023

Het is lijstjestijd! Architectuurjournalist Bernard Hulsman stelde voor NRC een lijst samen met de 10 hoogtepunten uit de architectuur in 2023. Ons project G8/Tango, dat we samen met Zecc Architecten ontwierpen, staat op nummer 6.

Kerst excursie

Kerst excursie

December 2024

Aan het eind van het jaar gingen we naar het brugwachtershuisje, het Rozenprieel in Haarlem, Fort bij Krommeniedijk, Akbarstraat, Postjesweg en Elzenhagensingel in Amsterdam. Een paar oude projecten, nieuwe projecten, projecten in aanbouw en nog te realiseren projecten bekijken. s’ Avonds kerstdiner in Lux in Rotterdam.

Project Vijfhuizen in de Architect

Project Vijfhuizen in de Architect

December 2023

Redacteur Floortje Keijzer van ‘de Architect’ trok langs drie sociale woningbouwprojecten om te kijken hoe het gesteld is met de kwaliteit heden ten dage. Ons project in Vijfhuizen is er één van. Ze werd er verrast door de groene binnentuin waar bewoners op zonnige dagen hun thermoskan meenemen om samen een bakkie te doen.

Nominatie Architect van het Jaar

Nominatie Architect van het Jaar

November 2023

Een architect als publiek intellectueel, zo wordt Marjolein van Eig door de jury getypeerd. “Met haar eigen bureau bouwt ze gestaag aan een portfolio van projecten die sterk geworteld zijn in de Nederlandse bouwtraditie. Ook draagt ze op allerlei manieren bij aan het architectuurdebat; via haar columns en haar boek Het Detail maar ook via lezingen en interviews. De jury noemt haar daarbij spraakmakend, persoonlijk, agenderend en onbaatzuchtig.”

Lezing Leibniz Universität Hannover

Lezing Leibniz Universität Hannover

14 november 2023

Op uitnodiging van prof. Marieke Kums geeft Marjolein de lezing ’to Look and to Make’, voor studenten van de bouwkunde faculteit in Hannover. De lezing combineert verschillende hoofdstukken uit het boek ‘Het Detail’ met projecten van het bureau. Ook gaat het over de toekomst van het bouwen; waar gaan we heen en hoe?

DO Hofbogenpark gepresenteerd

DO Hofbogenpark gepresenteerd

11 november 2023

Het definitief Ontwerp voor het Hofbogenpark is gepresenteerd aan de raad. Op een regenachtige dag opende Wethouder Karremans de mockup, die de komende tijd getest zal worden. Ons bureau ontwerpt de opgangen en de parkloge voor het park. In 2025 wordt gestart met de werkzaamheden.

Verduurzaming rijwoningen De Venen

Verduurzaming rijwoningen De Venen

November 2023

Samen met Era Contour hebben we de opdracht gewonnen voor de renovatie en verduurzaming van 75 rijtjeswoningen uit de jaren ’50 voor woningcorporatie Hofwonen in de Venen in Den Haag Zuidwest. We hebben een plan gemaakt waarin de bewoners nog wat te kiezen hebben en waarin de kleinschalige architectuur van de jaren ’50 gevierd wordt.

Nominatie Baksteenaward Weesp

Nominatie Baksteenaward Weesp

Oktober 2023

Hoera! Onze ontwerp met metselwerkborduurwerk voor de drie portiekflats in Weesp is genomineerd voor de internationale baksteenaward van Wienerberger. Opvallend aan het project is de verweving van nieuw metselwerk tussen de bestaande stenen en de metselwerk borduurranden rond de entrees. Hierdoor heeft elke entree zij eigen signatuur gekregen.

Lezing Academy of Architecture

Lezing Academy of Architecture

05 oktober 2023

Voor de academie van bouwkunst in Maastricht geeft Marjolein een lezing in de lezingenreeks Words / Works. Het zal gaan over kijken en maken, over detail en materiaal, over duurzaam of mooi, over waarde en weerloos, over het leven in het trappenhuis, over materiaal als drager van herinnering, over deuren, plinten, stapelen of gieten, regenpijpen en architectuur in tijden van CO2 reductie.

Omgevingsvergunning voor Garsthuizen

Omgevingsvergunning voor Garsthuizen

2 augustus 2023

De vergunning voor de bouw van het Paviljoen in Garsthuizen is verleend. Dat is mooi nieuws: als het bouwbudget gevuld is dan kan er gestart worden met de bouw op deze voormalige rijksmonumentale kerklocatie in het midden van het dorp.

Gastenhuis Italië goedgekeurd

Gastenhuis Italië goedgekeurd

Augustus

Op een prachtige locatie in de Marken, Italië, hebben we voor een particuliere opdrachtgever een ontwerp gemaakt voor een dubbel gastenverblijf in houtbouw. De gemeente heeft afgelopen zomer het principeakkoord gegeven voor de bouw. Dat is geweldig nieuws: over een tijdje kun je er slapen met uitzicht op de Adriatische zee.

Opleverfeestje G8 Leidsche Rijn Centrum

Opleverfeestje G8 Leidsche Rijn Centrum

23 juni 2023

Het blok G8 dat we samen met Zecc architecten ontwierpen is opgeleverd. Er was een mooi opleverfeest met veel enthousiaste bewoners, blije opdrachtgevers Woonin/Portaal en een trotse aannemer BAM. Het project is met een beperkt budget en een nieuw, steigerloos bouwsysteem heel precies uitgevoerd en mooi geworden.

Architectenselectie galerijflats Schalkwijk

Architectenselectie galerijflats Schalkwijk

Juni 2023

We zijn blij dat we geselecteerd zijn voor het ontwerp van de nieuwe constructie en de verduurzaming van 4 galerijflats van Ymere in Schalkwijk, Haarlem, in samenwerking met Rutges. De jaren ’60 flats zijn gebouwd volgens het, destijds, innovatieve Ebo II systeem dat helaas al snel een hoop bouwkundige problemen kreeg.

Tijdelijke tramremise Museumtramlijn

Tijdelijke tramremise Museumtramlijn

Juni 2023

Voor de gemeente Amsterdam werken we aan de tijdelijke tramremise voor de museumtramlijn bij het Jachthaventerrein, dat op de schop gaat. De tijdelijke remise zal zoveel mogelijk uit tweedehands materialen gebouwd worden. De museale trams zullen weer terugkeren in het gebied.

Bewonersmiddag Akbarstraat

Bewonersmiddag Akbarstraat

14 juni 2023

Samen met Rochdale werken we aan de renovatie en verduurzaming van 198 portiekwoningen aan de Akbarstraat in Amsterdam. Op 14 juni vond de informatieve bewonersmiddag plaats die goed bezocht werd. De Akbarstraat is ook wel bekend van de tweedelige documentaire door Felix Rottenberg.

Mevrouw Meijer Scholenstudie

Mevrouw Meijer Scholenstudie

2022 / 2023

Met veel plezier hebben we met twee andere ontwerpteams gewerkt aan de studie voor de verbetering en uitbreiding van een basisschool in Rotterdam. We hopen dat we ons plan, dat grotendeels uit biobased materialen bestaat, binnenkort naar buiten mogen brengen.

Presentatie DO Hofbogenpark

Presentatie DO Hofbogenpark

30 mei 2023

Op 30 mei is het definitief ontwerp voor het Hofbogenpark gepresenteerd aan de omwonenden van de voormalige Hofpleinlijn. We kunnen niet wachten op de realisatie van dit prachtige park op het 2 kilometer lange traject.

Eerste Van Stoel tot Stadlezing

Eerste Van Stoel tot Stadlezing

25 mei 2023

Marjolein mag de eerste Van Stoel tot Stadlezing geven. FASadE, Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap initieert de lezing, geïnspireerd op het gloedvolle betoog dat architect Jaap Bakema in de jaren ’60 op de televisie hield, over mensen en ruimte. Meld je snel aan want de aanmeldingen gaan hard en de ruimte is beperkt!

Toren van Babel Podcast

Toren van Babel Podcast

16 februari 2023

Voor de podcast ‘Toren van Babel’ had Marjolein een leuk gesprek met Daan Roggeveen; over hoogbouw en andere zaken. Zo gaat het over Superdutch, ‘Het Detail’, welstandsbeleid, materialiteit, gebouwplinten, menselijke schaal, het leven in het trappenhuis en ons eigen hoge gebouw aan de Elzenhagensingel in Amsterdam Noord. Luisteren dus!

Verschijning Rotterdam Ripresa

Verschijning Rotterdam Ripresa

27 januari 2023

De publicatie Rotterdam Ripresa is een fascinerende verzameling beelden van Rotterdam. Het bestaat uit toekomstige fragmenten voor de neoliberale stad, die gevonden ensembles completeren die er nooit waren, maar altijd hadden kunnen zijn. In onze bijdrage laten we met kleine ingrepen op het bestaande, de Oudehaven beter aansluiten op haar omgeving.

Tender Romeynshof afgerond

Tender Romeynshof afgerond

December 2022

Na een intensief dialoog proces met de gemeente Rotterdam, hebben we de tender voor Romeynshof afgerond. Het was een bijzondere samenwerking met een heel leuk team; bestaande uit wUrck, Joost Emmerik, Wijnand Galema, PAD Landscape, Witteveen+Bos en met Heijmans als opdrachtgever. Felicitaties aan AM met het winnende plan!

Let’s Gro Martinkerk Groningen

Let’s Gro Martinkerk Groningen

04 november 2022

Vandaag presenteren we op het jaarlijkse Let’s Gro Festival in het forum van Groningen, een aantal voorstellen voor het verbeteren van de entree van de Martinikerk en de Martinitoren en de zichtbaarheid ervan. Job Floris toont zijn voorstellen voor de openbare ruimte rond de kerk. Let’s Gro is hét gratis festival over de toekomst van Groningen.

Het Detail, bijna 1.000 verkocht!

Het Detail, bijna 1.000 verkocht!

01 oktober 2022

We zijn er trots op dat de publicatie ‘Het Detail’, bijna 1.000 verkocht is. De teller staat op 975 en dat is voor een boek, en zeker voor een architectuurboek, veel! Steeds meer mensen kijken en zien mooie vergaarbakken, bijzondere hekwerken, lullige plintjes, fijne deurklinken en loketten. Weet u nog niet wat loketten zijn; klik op de afbeelding!

Oplevering Verdichting Vijfhuizen

Oplevering Verdichting Vijfhuizen

29 september 2022

De 35 gasloze appartementen van ons verdichtingsproject voor Ymere in Vijfhuizen zijn opgeleverd. Iedereen, ook de kritische omwonenden, is enthousiast over de uitstraling van dit sociale woningbouwproject. We zijn trots op het eindresultaat. Als het binnenterrein is aangelegd publiceren we mooie foto’s van het project.

Jury Arie <br> Kepplerprijs

Jury Arie
Kepplerprijs

29 september 2022

In 2020 wonnen we met de portiersloge op het Westergasfabriekterrein de Arie Kepplerprijs, de Noordhollandse architectuurprijs. Marjolein van Eig mocht plaatsnemen in de jury van 2022. Gefeliciteerd Hosper, Atelierfront, LEVS en Korthtielens! De projecten zijn toonaangevend in sociaal, maatschappelijk, technisch of ruimtelijk opzicht.

Essay Financieel Dagblad

Essay Financieel Dagblad

30 juni 2022

Op uitnodiging van Het Financieele Dagblad schreef Marjolein van Eig het essay “waarom we niet genoeg aan trappenhuizen denken”. Het stuk gaat over zeespiegelstijging, de aantrekkingskracht van beton, eigen onvermogen, Land Art, wederopbouw, maakbare samenleving, sigarenrokende mannen en portiektrappenhuizen.

Gebouwen door Vrouwen

Gebouwen door Vrouwen

18 juni 2022

Gebouwen door Vrouwen viert het werk van vrouwelijke architecten en deed tijdens de Rotterdam Architectuur Maand een toer door Rotterdam centrum. Tijdens een gloeiend hete middag zagen we de RVS flat van Wilhelmina Jansen, de Kruispleinflat van Francine Houben en het transformatieproject Lijnbaan 35-43 met een praatje door Marjolein van Eig.

Lezing voor VBB Groningen

Lezing voor VBB Groningen

7 juni 2022

Op uitnodiging van de vereniging te bevordering van de bouwkunst gaf Marjolein van Eig een lezing in Groningen. Een aantal hoofdstukken uit het boek Het Detail, zoals ‘reliëf, vlakken, prefab, beton’, werden getoond en gecombineerd met foto’s en toelichting op eigen werk. De avond in de voormalige RKZ bioscoopzaal werd goed bezocht!

Jaarboek Architectuur Publicatie en debat

Jaarboek Architectuur Publicatie en debat

24 mei 2022

Het project Eindgemaal Rivierenbuurt is gepubliceerd in het jaarboek architectuur, met daarin de 30 beste architectuurprojecten van 2021. Het is de 5e publicatie in het jaarboek voor ons bureau. Marjolein van Eig nam ook deel aan het debat in het Nieuwe Instituut met Uri Gilad, Do Janne Vermeulen en Karin Laglas, olv Saskia van Stein.

Jury Afvalkathedraal Binckhorst

Jury Afvalkathedraal Binckhorst

13 mei 2022

Architectuur Lokaal organiseert met stichting Rondeltappe-Bernoster-Kemmers de prijsvraag voor jonge architecten om ideeën te genereren voor de toekomst van de ‘Afvalkathedraal’ in de Haagse wijk De Binckhorst. Dit bijzondere gebouw werd in de jaren ’90 ontworpen door Jan Brouwer en komt te zijner tijd leeg te staan. Marjolein van Eig zit in de jury.

Ontwerp paviljoen Garsthuizen

Ontwerp paviljoen Garsthuizen

19 mei 2022

Het voorstel voor de invulling van de voormalige kerklocatie in Garsthuizen is gedeeld met de omwonenden van het dorp. Er is een mooi filmpje gemaakt over het ontwerp waarin de verschillende aspecten van de locatie; de toren, het hergebruik van de oude elementen en de positie op de wierde aan bod komen. De reactie van de omwonenden is positief.

RAP Leiden debat over vakmanschap

RAP Leiden debat over vakmanschap

11 mei 2022

Stadscafé #24 van het Leids Architectuurcafé ging over de toekomst van het ambacht in tijden van wooncrisis. Pieter van der Straaten sprak hierover Hans van der Heijden, Hans van der Zant en Marjolein van Eig. Het gesprek ging over de standaardisatie van woningplattegronden, prefab bouwen en natuurlijk de aandacht voor detail.

Interview Radio 1 De Nacht van

Interview Radio 1 De Nacht van

11 april 2022

Op zondagnacht, of eigenlijk maandagochtend, 11 april had Marjolein van Eig een interview met Mirthe van der Drift op radio 1 voor de Nacht van. Het werd een leuk gesprek over fascinaties, witte muren, Massive Attack, modernisme, voordeuren, scholen, uitvaartcentra, vaders en details.

Ontwerp Opgangen Hofbogenpark

Ontwerp Opgangen Hofbogenpark

29 maart 2022

Het Voorlopig Ontwerp van de opgangen naar het nieuwe Hofbogenpark is gepresenteerd aan de omwonenden. In het ontwerp wordt rekening gehouden met egels, mindervaliden, omwonenden, vogels, vlinders, hufters, sporters, padden en nog veel meer. Het werd een vrolijke avond en iedereen kijkt uit naar de realisatie!

Interview <br> NRC

Interview
NRC

24 maart 2022

Bernard Hulsman interviewde Marjolein van Eig voor NRC Handelsblad. Het is een gesprek over de pas verschenen publicatie ‘Het Detail’ natuurlijk en over terughoudend zijn, onzuiverheid, schaamteloos kopiëren, bakstenen, mannen en vrouwen, ambacht, cultuur, fascinaties en het belang van een goede plint.

Spreker Seminar Bonding Brick #04

Spreker Seminar Bonding Brick #04

Maart 2022

Op 24 maart organiseert Lieven Nijs van BLAF architecten een seminar over de toekomst van baksteen voor de universiteit van Gent. Marjolein van Eig is één van de sprekers, tussen Stephen Taylor, Gus tielens, Eef Boeckx, Helga Blocksdorf, Paul Vermeulen, Udo Garritzmann, Machiel Spaan en Uwe Schröder. Een prachtige line-up!

Waarde en <br> Weerloos

Waarde en
Weerloos

Maart 2022

Het Wallreliëf #01 van Henry Moore vlakbij Centraal Station Rotterdam heeft een gelaagdheid die actueel is en die het werk nog meer zeggingskracht geeft. De bolle vormen zijn mogelijk gebaseerd op de schetsen die Moore maakte van de lichamen onder de dekens in de Londense metro tijdens de bombardementen in WOII.

Welstand en Monumenten

Welstand en Monumenten

Januari 2022

Het is een enorme eer om vanaf dit jaar plaats te mogen nemen in de commissie voor Welstand en Monumenten van mijn eigen stad; Rotterdam. Ik heb veel zin om ook op deze manier een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en toekomst van de stad. De aanstelling is voor drie jaar met een mogelijke verlenging van nog eens drie jaar.

Er wordt <br> gebouwd!

Er wordt
gebouwd!

December 2021

We gingen op excursie want er zijn veel projecten in aanbouw. In Leidsche Rijn verrijst blok G8. In Vijfhuizen staat het casco van 35 appartementen voor Ymere, in Amsterdam is het eindgemaal voor de Rivierenbuurt bijna klaar en bij Postjesweg komt er nog eentje van onze hand. In Weesp is de projectmatige woningverbetering in de afrondende fase.

Podcast <br>Het Detail

Podcast
Het Detail

December 2021

Voor de podcast Bouwstof van het Tilburgse Centrum voor Architectuur en Stedenbouw werd ik geïnterviewd door de onvolprezen Tracy Metz over het boek ‘Het Detail’. De -onafhankelijke- Tracy is vol lof en het werd dan ook een vrolijk gesprek over de details die we allemaal dagelijks tegenkomen.

Publicatie van boek <br> Het Detail

Publicatie van boek
Het Detail

November 2021

Deze maand verschijnt de publicatie ‘Het Detail’. Het is een bundeling van de columns geschreven voor vakblad De Architect. Het is een literaire en architectonische snoepdoos geworden en een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in de gebouwde omgeving. Via deze link kan het boek besteld worden.

Presentatie Rijksbouwmeester

Presentatie Rijksbouwmeester

Oktober 2021

In Putten presenteerden we de resultaten van de verdichtingsstudie die we deden in opdracht van Atelier Rijksbouwmeester, aan de wethouder, de DG Bestuur, Ruimte en Wonen en de rijksbouwmeester. We toonden, onder anderen, het kopblok: een volume met 3 kleine woningen tegen de kopgevel van rijtjeshuizen.

Weer winst Leidsche Rijn Centrum

Weer winst Leidsche Rijn Centrum

Juli 2021

Samen met Geurst en Schulze, Monadnock, Flux, Wonam, Mitros en Heijmans wonnen we de tender voor blok G11/12 aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Het betreft een bijzonder woonconcept met sociale en midden huurwoningen. Van de plint tot aan de tuinen en trappenhuizen staat ontmoeting centraal.

Winst selectie Hofbogenpark

Winst selectie Hofbogenpark

Juni 2021

We hebben de architectenselectie gewonnen voor de opgangen naar het nieuwe Hofbogenpark in Rotterdam. Het park komt op het dak van de voormalige Hofpleinlijn. Dit traject heeft een lengte van bijna 2 km en een breedte van 6 meter. BureauVanEig zal ongeveer zes buitenopgangen ontwerpen.

Renovatie galerijflats in Jaarboek Architectuur

Renovatie galerijflats in Jaarboek Architectuur

Mei 2021

De renovatie van de galerijflats aan de Koelmalaan in Alkmaar is opgenomen in het jaarboek architectuur in Nederland, met daarin de 22 beste projecten van het afgelopen jaar. We zijn blij dat deze verduurzaming van sociale woningbouw zulke aandacht krijgt. Lof voor de gerealiseerde ambitie door corporatie Woonwaard.

Elzenhagensingel Amsterdam

Elzenhagensingel Amsterdam

April 2021

Samen met Inbo Architecten werken we aan een langgerekt appartementenblok aan de Elzenhagensingel in Amsterdam. Het gaat om zo’n 330 woningen; voor de helft sociale woningbouw en de andere helft is voor de vrije sector. De opdrachtgever is Blauwhoed.

Op de oude restanten Garsthuizen

Op de oude restanten Garsthuizen

April 2021

In Garsthuizen is de scheefgezakte kerk uit 1872 gesloopt. Wat rest zijn de oude fundamenten, monumentale grafzerken en een begraafplaats. We zijn vereerd dat de stichting Oude Groninger Kerken ons heeft gevraagd een voorstel te maken, om het terrein en daarmee het dorp weer een herkenningspunt te geven.

Jurylid BNA Beste Gebouw van het Jaar

Jurylid BNA Beste Gebouw van het Jaar

Maart 2021

Het is een eer om dit jaar te mogen plaatsnemen in de jury voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021. Drie dagen toert de jury door het land om een selectie van bijzondere gebouwen te bezoeken. De jury bestaat verder uit Tobias Verhoeven, Pieter Bannenberg, Murtada Alkaabi, Josja van der Veer en wordt voorgezeten door Alexander Pechtold.

Gastenhuis de Marken Italië

Gastenhuis de Marken Italië

Maart 2021

Voor onze eerste particuliere opdrachtgever gaan we een gastenverblijf ontwerpen in de Marken, Italië. Het oude landhuis ligt prachtig op een heuvel, met uitzicht op de Adriatische zee. Het gastenhuis komt op de plaats van een oude ruïne.

Special Mention Fritz Höger Award

Special Mention Fritz Höger Award

Januari 2021

Het Melkhuisje is onderscheiden met een Special Mention door de jury van de Duitse Fritz Högeraward 2020. De Duitse architect Höger ontwierp in de eerste helft van de 20e eeuw bijzondere baksteengebouwen. Het Chilehuis is één van zijn bekendste werken.

Nieuwe column op Architectenweb

Nieuwe column op Architectenweb

Januari 2021

Na 5 jaar met veel plezier geschreven te hebben over ‘Het Detail’ voor de Architect, verschijnt er vanaf januari 2021 een nieuwe column op Architectenweb. Thema’s uit de architectuurpraktijk zullen geplaatst worden in historisch perspectief.

Baunetz Neue Strömung

Baunetz Neue Strömung

03 december 2020

Het Duitse Baunetz geeft aandacht aan ons bureau in haar ‘baunetzwoche’. In de publicatie door Florian Heilmeyer staan een paar mooie foto’s van onze projecten en zijn we in goed gezelschap in ‘eine neuer ströming’.

Portiersloge wint Arie Kepplerprijs 2020

Portiersloge wint Arie Kepplerprijs 2020

26 november 2020

We zijn zeer vereerd dat de portiersloge de Arie Kepplerprijs 2020 gewonnen heeft. De jury prijst de ragfijne detaillering, de vanzelfsprekendheid van de architectuur en waardeert de gemeente voor dit initiatief.

Eervolle Vermelding BNA BGVJ 2020

Eervolle Vermelding BNA BGVJ 2020

22 oktober 2020

De gevelrenovatie van de Lijnbaan heeft een eervolle vermelding gekregen bij de uitreiking van de prijzen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020. We zijn zeer vereerd en heel blij met deze erkenning van ons vakmanschap.

Start bouw blok G8 Leidsche Rijn

Start bouw blok G8 Leidsche Rijn

September 2020

In Leidsche Rijn Centrum is gestart met de bouw van blok G8. Het plan omvat 178 sociale huurwoningen, die voor de huurders van corporaties Mitros & Portaal worden gerealiseerd. 

Start bouw eindgemaal Amsterdam Zuid

Start bouw eindgemaal Amsterdam Zuid

Najaar 2020

Het rioolstelsel van de Rivierenbuurt in Amsterdam wordt grondig gerenoveerd. De toegang naar het nieuwe eindgemaal bevindt zich op de ontmoeting tussen het stedenbouwkundig plan voor Zuid, ontworpen door Berlage en het AUP van Van Eesteren.

Studie Rijksbouwmeester

Studie Rijksbouwmeester

September 2020

We zijn door Atelier Rijksbouwmeester gevraagd om een studie te doen naar wonen, flexwonen en verdichten in zes steden. In de studie laten we zien dat er binnen de huidige wijken voldoende ruimte is voor veel extra woningen. In samenwerking met Bovengronds en Biq Architecten.

Koelmaflats Alkmaar naar Label A++

Koelmaflats Alkmaar naar Label A++

April 2020

De renovatie van twee galerijflats aan de Koelmalaan in Alkmaar is opgeleverd. De woningen zijn rolstoeltoegankelijk gemaakt en er is een enorme duurzaamheidsslag gemaakt; elk appartement is nu gasloos en heeft 5 PV panelen gekregen.

Gevelreliëfs van <br> karton

Gevelreliëfs van
karton

Maart 2020

Verhoudingen, dieptewerking en lichtval zijn leidende thema’s in ons werk. Marlene en Sophie maakten gevelreliëfs van onze projecten voor LRC G8, Lijnbaan, Coffee and Bikes en Weesp. De reliëfs bestaan uit karton en triplex.

Coffee and Bikes geselecteerd

Coffee and Bikes geselecteerd

30 januari 2020

Coffee and Bikes, de fietsenstalling met koffiebar en werkplaats op de campus van de TU Delft, is geselecteerd voor de internationale Archdaily Awards. Stemmen op het project kan tot 10 februari.

Interview Mevr. de Architect

Interview Mevr. de Architect

24 januari 2020

Merel Pit interviewde Marjolein van Eig voor het nieuwe architectuurplatform A.ZINE. In de rubriek Mevrouw de Architect gaat het over de geruststelling van perfectie, het verder bouwen aan de bestaande kwaliteiten van de stad en -natuurlijk- over kansen voor talent.

Nieuwe Belvedère voor Groenendaal

Nieuwe Belvedère voor Groenendaal

20 januari 2020

Een prachtige particuliere schenking maakt de bouw van een nieuwe Belvedère op landgoed Groenendaal in Heemstede mogelijk. De gemeente organiseerde een besloten prijsvraag die een hoop stof deed opwaaien. Wij ontwierpen Panorama Hope.

Lijnbaan gepubliceerd in bouwwereld

Lijnbaan gepubliceerd in bouwwereld

29 november 2019

De gevelvernieuwing van de Lijnbaan is gepubliceerd in de Bouwwereld. In het blad wordt uitgebreid ingegaan op de achtergronden die geleid hebben tot de nieuwe uitstraling.

Nominatie voor Lijnbaan

Nominatie voor Lijnbaan

1 november 2019

Met trots kunnen we melden dat ons project Gevelvernieuwing Lijnbaan 35-43 geselecteerd is door de professionele jury van de Rotterdamse Architectuurprijs. Op 18 december is de prijsuitreiking in het stadhuis van Rotterdam. Stem hier voor de publieksprijs.

Gastjurylid Lieven de Keypenning

Gastjurylid Lieven de Keypenning

Oktober 2019

Marjolein van Eig is dit jaar gastjurylid van de Lieven de Keypenning, de Haarlemse architectuurprijs. Henk Geist schreef een artikel over de kansen die zij ziet voor haar geboortestad Haarlem.

Gers Magazine; stoere panden

Gers Magazine; stoere panden

16 oktober 2019

Voor dit nummer vroeg Hans Reitzema aan Marjolein van Eig wat zij wel of niet Gers vindt aan de Rotterdamse architectuur. Het antwoord: De Jaren ’50 en Boijmans zijn gers, het gebrek aan kansen voor talent is niet gers.

Start bouw <br>portiersloge

Start bouw
portiersloge

12 oktober 2019

De bouw van de portiersloge
voor het Westergasfabriekterrein in Amsterdam gaat van start. 

Lijnbaan 35-43 opgeleverd

Lijnbaan 35-43 opgeleverd

Augustus 2019

Vijf panden aan de Lijnbaan zijn voorzien van een nieuwe gevel. In de gevelvernieuwing van de Lijnbaan 35-43 worden de kwaliteiten van de wederopbouwarchitectuur van Rotterdam versterkt en gevierd.

Gewonnen tender <br>LRC G8

Gewonnen tender
LRC G8

Juli 2019

Samen met Zecc Architecten en Bam Wonen wonnen we de tender voor blok G8 in Leidsche Rijn Centrum. Het gaat om een U vormig blok met 178 sociale huurwoningen voor de woningcorporaties Mitros en Portaal.

Gulden Feniks voor Kijkkoepel

Gulden Feniks voor Kijkkoepel

25 juni 2019

De kijkkoepel die we ontwierpen voor Fort bij Krommeniedijk heeft de Wild Card van de Gulden Feniks, de Nationale Renovatie Prijs, gewonnen. “De jury spreek van een sublimatie; door de toevoeging is het origineel interessanter

Bicycle Architecture Biënnale

Bicycle Architecture Biënnale

18 juni 2019

In Amsterdam werd de tweede BAB -bicycle architecture biënnale- geopend, georganiseerd door BYCS en NEXT architects. Ons project Coffee and Bikes maakt onderdeel uit van de prestigieuze tentoonstelling die de wereld over gaat

Oase #103 Critical Regionalism

Oase #103 Critical Regionalism

Juni 2019

We zijn trots dat we deel uitmaken van dit nummer van Oase. In het stuk ‘bouwcultuur en kolommen van gewassen beton’ staat Kenneth Framptons’ thematiek van de ‘arrière architect’ centraal. Verkrijgbaar bij NAI booksellers.

Nominatie Gulden Feniks

Nominatie Gulden Feniks

April 2019

De Kijkkoepel is opnieuw genomineerd, dit keer voor de Gulden Feniks, de Nationale Renovatie Prijs.

Fotograaf voor Coffee and Bikes

Fotograaf voor Coffee and Bikes

Maart 2019

Architectuurfotograaf Riccardo de Vecchi heeft mooie foto’s gemaakt van de fietsenstalling die we samen met Biq Architecten ontwierpen. 

Letters to the mayor Rotterdam

Letters to the mayor Rotterdam

Maart 2019

Naar aanleiding van onze brief aan burgemeester Aboutaleb en de tentoonstelling Letters to the mayor in Het Nieuwe Instituut hielden we een pleidooi voor kwaliteit in de architectuur en meer kansen voor talent in Rotterdam voor de burgemeester, wethouders en ambtenaren.

Eervolle vermelding Kinderdijk

Eervolle vermelding Kinderdijk

Voorjaar 2019

We ontvingen een eervolle vermelding voor ons voorstel voor een nieuwe waterentree voor Kinderdijk. 

Winst selectie Westergasfabriekterrein

Winst selectie Westergasfabriekterrein

6 december 2018

Op het terrein van de voormalige Westergasfabriek komt een nieuwe portiersloge. We wonnen de opdracht met een slim en compact voorstel dat reageert op de verschillende lagen die de historische en monumentale context aanreikt.

Uitnodiging Promising Architect

Uitnodiging Promising Architect

22 november 2018

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brussel deden we mee aan een tweedaagse uitwisseling van Young promising architects 2018 met Belgische architecten in Antwerpen. We bezochten de tentoonstelling over het werk van Léon Steynen, gingen op excursie door de stad en hadden een gezamenlijk diner in de Singel. 

Master Baksteen voor KNB

Master Baksteen voor KNB

20 september 2018

Marjolein van Eig gaf een masterclass over het gebruik van baksteen voor de Koninklijke Nederlandse Baksteen industrie. De belangstelling was groot, in de middag was er een workshop metselen.

Publicatie Zwitsers blad Modulor

Publicatie Zwitsers blad Modulor

20 augustus 2018

Het Zwitserse architectuurtijdschrift Modulor besteedt deze maand aandacht aan de ‘New Dutch’, met BureauVanEig. Hoofdredacteur Marko Sauer beschrijft het als volgt:“while most people were still rubbing the dust raised by the Superdutch from their eyes, a new movement in architecture arose in the Netherlands from everyday architectural positions.”

Nominatie NH architectuurprijs

Nominatie NH architectuurprijs

10 juli 2018

De Kijkkoepel bij fort bij Krommeniedijk is, samen met de renovatie en herbestemming van het fort, genomineerd voor de Arie Kepplerprijs in de categorie herbestemming.

Tweede plaats selectie Loenen

Tweede plaats selectie Loenen

31 mei 2018

In de competitie met Kaan Architecten, Next en GroupA haalden we de tweede plaats in de architecten selectie voor een nieuwe aula op ereveld Loenen. De jury roemde de tijdloze uitstraling en zorgvuldige inpassing van Het Erehuis.

Het Nieuwe Paviljoen Haarlem

Het Nieuwe Paviljoen Haarlem

April 2018

Samen met Duravermeer ontwikkelden we een visie voor Blok II in de Slachthuisbuurt in Haarlem. Het parkachtige woongebouw, Het Nieuwe Paviljoen, vormt de entree van Haarlem en toont de rijkdom die de stad te bieden heeft; statige paviljoens aan prachtige parken.

Publicatie Opiniestuk NRC

Publicatie Opiniestuk NRC

19 februari 2018

NRC publiceerde ons opiniestuk: “Investeer in architectuurtalent”, waarin we een pleidooi houden voor toegankelijkheid van talent in de Nederlandse aanbestedingscultuur, waarvan de selectie nu enkel gericht is op ervaring.  

Radio 1 en Rtv Rijnmond

Radio 1 en Rtv Rijnmond

12 januari 2018

Het Nieuwe Instituut opende de tentoonstelling “Letters to the mayor”. 50 Architecten schreven een brief aan burgemeester Aboutaleb. Onze Brief gaat over Toekomst en Traditie. We werden geciteerd door Rtv Rijnmond en Tracy Metz pikte onze brief eruit voor haar wekelijkse fragment op Radio 1.

Nominatie internationale Award

Nominatie internationale Award

1 november 2017

‘t Melkhuisje is, na de Haarlemse Lieven de Keypenning en de nationale Arc Award, wederom genomineerd. Dit keer voor de internationale Brick Award 2018.

Publicatie Licht Verdicht

Publicatie Licht Verdicht

11 mei 2017

In HNI/NAI booksellers vond de boekpresentatie plaats van de publicatie Licht Verdicht met daarin ons onderzoek naar verdichting van de Lumière locatie in Rotterdam. Op 9 juni zal tijdens de Rotterdamse dakendagen
een symposium plaatsvinden waarin het onderzoek naar verdichting van de Rotterdamse binnenstad centraal zal staan.

Winst selectie Rivierenbuurt

Winst selectie Rivierenbuurt

24 februari 2017

We zijn door de gemeente Amsterdam en Waternet geselecteerd voor het ontwerp van de bovenbouw van het eindgemaal Rivierenbuurt, onderdeel van de renovatie van het rioolstelsel in dit deel van Amsterdam.

Debat Actie en reactie TU Delft

Debat Actie en reactie TU Delft

26 januari 2017

Naar aanleiding van het verschijnen van Oase nummer 97 ‘Actie en Reactie’ organiseert de studievereniging Argus, van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, een debat avond. Met vier sprekers wordt gediscussieerd over de thema’s, history, monumentality and craft. Tom Avermaete is moderator namens Oase. Marjolein van Eig is één van de genodigde sprekers.

Winst selectie Vijfhuizen

Winst selectie Vijfhuizen

6 december 2016

We hebben de architectenselectie voor het ontwerp van 40 appartementen in Vijfhuizen gewonnen. In opdracht van Ymere en in samenwerking met de ontwikkelende aannemer Thunnissen gaan we in het nieuwe jaar aan de slag met deze mooie locatie in het hart van het dorp, vlakbij Haarlem.

Frankfurter Dialogen, VAI

Frankfurter Dialogen, VAI

24 november 2016

In het kader van de tentoonstelling Maatwerk organiseert Het Nieuwe Instituut een lezingenreeks in Rotterdam, Antwerpen en Frankfurt. Marjolein van Eig is uitgenodigd in het Vlaams Architectuur Instituut in Antwerpen om een lezing te geven over het gebruik van referenties in haar werk. Aansluitend vindt een debat plaats met prof Daniel Rosbottom, ONO architecten en studio Thys Vermeulen.

Nominatie nationaal en lokaal

Nominatie nationaal en lokaal

12 september 2016

‘t Melkhuisje is deze maand maar liefst 2 keer genomineerd voor een mooie architectuurprijs. Het betreft de landelijke Arc Awards Architectuur en de Haarlemse Lieven de Keypenning.

Tentoonstelling Frankfurt

Tentoonstelling Frankfurt

01 september 2016

BureauVanEig maakt deel uit van de tentoonstelling over een nieuwe generatie architecten uit Nederland en Vlaanderen in het DAM in Frankfurt. Een aantal maquettes, waaronder die van de Koepel op de Overplaats en ‘t Melkhuisje, zal onderdeel zijn van een zogenaamde Wunderkammer, waar meerdere architecten aan deelnemen. Zie ook Architectenweb.

Start Bouw Entree

Start Bouw Entree

01 september 2016

De bouw is gestart van de nieuwe entree voor stadsdeel Zuid in Amsterdam. Het gebouw van Claus en Kaan uit 2007 krijgt een nieuw tochtportaal met een mooie luifel. Het voorliggende openbaar gebied gaat de gemeente ook aanpakken.

Vloeken in de kerk Archined

Vloeken in de kerk Archined

29 april 2016

Op Archined verscheen vandaag de column ‘Vloeken in de kerk’. Het gaat over de interventie op Huis Sonneveld in Rotterdam.

2x in het jaarboek Architectuur

2x in het jaarboek Architectuur

19 april 2016

Zowel ‘t Melkhuisje als onze Koppen publicatie krijgen aandacht in het jaarboek Architectuur 2015/2016. ‘t Melkhuisje behoort daarmee tot de 30 beste architectuurprojecten van 2015.

Covergirl voor de Architect

Covergirl voor de Architect

Februari 2016

Ons bureau en ‘t Melkhuisje krijgen deze maand veel aandacht in het blad de Architect.

Eerste buitenlandpublicatie

Eerste buitenlandpublicatie

18 maart 2016

Het Duitse blad Hauser schrijft met lof over ‘t Melkhuisje ganz schon!

Winst selectie Garstkamp

Winst selectie Garstkamp

25 februari 2016

We zijn door Ymere geselecteerd voor de renovatie van 2×2 seniorenflats in Amsterdam Zuidoost. Het betreft onder anderen vervanging van de hekwerken, schilderwerk van het beton en een nieuwe entreepartij. Ook de algemene ruimtes binnen krijgen een opknapbeurt.

Bewonerspresentatie Tudorpark

Bewonerspresentatie Tudorpark

20 februari 2016

De studie naar seniorenappartementen in Tudorpark voor Ymere en het Podium voor architectuur hebben we gepresenteerd aan geïnteresseerden in Hoofddorp. De presentatie was een succes, de opkomst en belangstelling was groot.

Start bouw Zwatraflat Rotterdam

Start bouw Zwatraflat Rotterdam

01 oktober 2015

De bouw van de nieuwe bergingen voor de Zwatraflat en het de nieuwe inrichting van het binnenterrein is in volle gang. De oplevering zal in het voorjaar plaatsvinden.

‘t Melkhuisje in de Volkskrant

‘t Melkhuisje in de Volkskrant

25 augustus 2015

Architectuurjournalist Kirsten Hannema geeft ‘t Melkhuisje in de Volkskrant maar liefst 4 sterren. Ze schrijft:“Met deze eigenzinnige presentatie van het archetypische huis geeft Van Eig een sterk visitekaartje af. Haarlem is sinds vandaag een architectonische parel rijker”. 

Tweede plaats selectie Rotterdam

Tweede plaats selectie Rotterdam

19 juni 2015

In samenwerking met Biq Architecten hebben we de tweede plaats gehaald met ons voorstel voor de nieuwe servicecentra voor
de gemeente Rotterdam. We scoorden van alle partijen het beste op kwaliteit, ontwerp en proces. 

Koppen boekbespreking in NRC

Koppen boekbespreking in NRC

20 mei 2015

Architectuurjournalist Bernard Hulsman schrijft op de achterkant van NRC over de Koppen publicatie.

Tweede plaats selectie Bloemhof

Tweede plaats selectie Bloemhof

11 mei 2015

Samen met StudioLS en BuroM2R hebben we de tweede plaats gehaald in de selectie van de gemeente Rotterdam voor de renovatie van twee basisscholen, de Bloemhof, in Rotterdam Zuid.

Publicatie Koppen verschenen

Publicatie Koppen verschenen

27 maart 2015

Op 27 maart 2015 verschijnt de publicatie Koppen, over kopgevels in de woningbouw in de afgelopen 125 jaar, door Marjolein van Eig en Lidwine Spoormans. De verschijning gaat samen met een tentoonstelling in de NAI bookshop.

Koepel wint Abe Bonnemaprijs

Koepel wint Abe Bonnemaprijs

15 november 2014

Marjolein van Eig heeft met het project Koepel op de Overplaats de eerste Abe Bonnemaprijs voor jonge architecten gewonnen. Uit het juryrapport: “Het koepeltje is een object met in potentie monumentale waarde, omdat het met minimale – maar voor de bouwkunst essentiële – middelen een ingreep realiseert die behalve een ‘klassiek’ bouwwerk ook een hernieuwde beleving van het omringende landschap oplevert.”

Column voor de Architect

Column voor de Architect

05 augustus 2014

Vanaf september 2014 zal in het blad en op de site van de Architect maandelijks een column verschijnen door Marjolein van Eig over het detail en andere bij/hoofdzaken in de architectuur.

Koepel in jaarboek Architectuur 2014

Koepel in jaarboek Architectuur 2014

April 2014

De redactie van het jaarboek heeft de koepel op de Overplaats geselecteerd als één van de 30 beste architectuurprojecten van 2013.

Introductielezing AIA Alkmaar

Introductielezing AIA Alkmaar

november 2012

Naar aanleiding van haar column voor Archined over het verliezen van Europan werd Marjolein van Eig gevraagd om de inleiding te doen van de film ‘Lost Town’ voor het AIA in Alkmaar.

Eerste column Archined

Eerste column Archined

11 december 2012

Vanwege het verlies van Europan en de daarmee gepaard gaande frustraties schreef Marjolein van Eig haar eerste column. Het werd een stuk dat Archined publiceerde.