Weer winst Leidsche Rijn Centrum

Weer winst Leidsche Rijn Centrum

juli 2021

Samen met Geurst en Schulze, Monadnock, Flux, Wonam, Mitros en Heijmans wonnen we de tender voor blok G11/12 aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Het betreft een bijzonder woonconcept met sociale en midden huurwoningen. Van de plint tot aan de tuinen en trappenhuizen staat ontmoeting centraal.

Positief advies Stimuleringsfonds

Positief advies Stimuleringsfonds

Juni 2021

We zijn met het positieve advies van het Stimuleringsfonds voor Creative Industrie voor de publicatie van ‘Het Detail’. Het is een bundeling van de columns die geschreven zijn voor de Architect. Met bijdragen door Violette Schönberger, Mark Pimlott, Merel Pit en Hans van der Heijden. Lancering in het najaar!

Winst selectie Hofbogenpark

Winst selectie Hofbogenpark

juni 2021

We hebben de architectenselectie gewonnen voor de opgangen naar het nieuwe Hofbogenpark in Rotterdam. Het park komt op het dak van de voormalige Hofpleinlijn. Dit traject heeft een lengte van bijna 2 km en een breedte van 6 meter. BureauVanEig zal ongeveer zes buitenopgangen ontwerpen.

Renovatie galerijflats in Jaarboek Architectuur

Renovatie galerijflats in Jaarboek Architectuur

Mei 2021

De renovatie van de galerijflats aan de Koelmalaan in Alkmaar is opgenomen in het jaarboek architectuur in Nederland, met daarin de 22 beste projecten van het afgelopen jaar. We zijn blij dat deze verduurzaming van sociale woningbouw zulke aandacht krijgt. Lof voor de gerealiseerde ambitie door corporatie Woonwaard.

Elzenhagensingel Amsterdam

Elzenhagensingel Amsterdam

April2021

Samen met Inbo Architecten werken we aan een langgerekt appartementenblok aan de Elzenhagensingel in Amsterdam. Het gaat om zo’n 330 woningen; voor de helft sociale woningbouw en de andere helft is voor de vrije sector. De opdrachtgever is Blauwhoed.

Op de oude restanten Garsthuizen

Op de oude restanten Garsthuizen

April 2021

In Garsthuizen is de scheefgezakte kerk uit 1872 gesloopt. Wat rest zijn de oude fundamenten, monumentale grafzerken en een begraafplaats. We zijn vereerd dat de stichting Oude Groninger Kerken ons heeft gevraagd een voorstel te maken, om het terrein en daarmee het dorp weer een herkenningspunt te geven.

Jurylid BNA Beste Gebouw van het Jaar

Jurylid BNA Beste Gebouw van het Jaar

Maart 2021

Het is een eer om dit jaar te mogen plaatsnemen in de jury voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021. Drie dagen toert de jury door het land om een selectie van bijzondere gebouwen te bezoeken. De jury bestaat verder uit Tobias Verhoeven, Pieter Bannenberg, Murtada Alkaabi, Josja van der Veer en wordt voorgezeten door Alexander Pechtold.

Gastenhuis de Marken Italië

Gastenhuis de Marken Italië

Maart 2021

Voor onze eerste particuliere opdrachtgever gaan we een gastenverblijf ontwerpen in de Marken, Italië. Het oude landhuis ligt prachtig op een heuvel, met uitzicht op de Adriatische zee. Het gastenhuis komt op de plaats van een oude ruïne.

Special Mention Fritz Höger Award

Special Mention Fritz Höger Award

Januari 2021

Het Melkhuisje is onderscheiden met een Special Mention door de jury van de Duitse Fritz Högeraward 2020. De Duitse architect Höger ontwierp in de eerste helft van de 20e eeuw bijzondere baksteengebouwen. Het Chilehuis is één van zijn bekendste werken.

Nieuwe column op Architectenweb

Nieuwe column op Architectenweb

Januari 2021

Na 5 jaar met veel plezier geschreven te hebben over ‘Het Detail’ voor de Architect, verschijnt er vanaf januari 2021 een nieuwe column op Architectenweb. Thema’s uit de architectuurpraktijk zullen geplaatst worden in historisch perspectief.

Baunetz Neue Strömung

Baunetz Neue Strömung

03 december 2020

Het Duitse Baunetz geeft aandacht aan ons bureau in haar ‘baunetzwoche’. In de publicatie door Florian Heilmeyer staan een paar mooie foto’s van onze projecten en zijn we in goed gezelschap in ‘eine neuer ströming’.

Portiersloge wint Arie Kepplerprijs 2020

Portiersloge wint Arie Kepplerprijs 2020

26 november 2020

We zijn zeer vereerd dat de portiersloge de Arie Kepplerprijs 2020 gewonnen heeft. De jury prijst de ragfijne detaillering, de vanzelfsprekendheid van de architectuur en waardeert de gemeente voor dit initiatief.

Eervolle Vermelding BNA BGVJ 2020

Eervolle Vermelding BNA BGVJ 2020

22 oktober 2020

De gevelrenovatie van de Lijnbaan heeft een eervolle vermelding gekregen bij de uitreiking van de prijzen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020. We zijn zeer vereerd en heel blij met deze erkenning van ons vakmanschap.

Start bouw blok G8 Leidsche Rijn

Start bouw blok G8 Leidsche Rijn

September 2020

In Leidsche Rijn Centrum is gestart met de bouw van blok G8. Het plan omvat 178 sociale huurwoningen, die voor de huurders van corporaties Mitros & Portaal worden gerealiseerd. 

Start bouw eindgemaal Amsterdam Zuid

Start bouw eindgemaal Amsterdam Zuid

Najaar 2020

Het rioolstelsel van de Rivierenbuurt in Amsterdam wordt grondig gerenoveerd. De toegang naar het nieuwe eindgemaal bevindt zich op de ontmoeting tussen het stedenbouwkundig plan voor Zuid, ontworpen door Berlage en het AUP van Van Eesteren.

Studie Rijksbouwmeester

Studie Rijksbouwmeester

September 2020

We zijn door Atelier Rijksbouwmeester gevraagd om een studie te doen naar wonen, flexwonen en verdichten in zes steden. In de studie laten we zien dat er binnen de huidige wijken voldoende ruimte is voor veel extra woningen. In samenwerking met Bovengronds en Biq Architecten.

Koelmaflats Alkmaar naar Label A++

Koelmaflats Alkmaar naar Label A++

April 2020

De renovatie van twee galerijflats aan de Koelmalaan in Alkmaar is opgeleverd. De woningen zijn rolstoeltoegankelijk gemaakt en er is een enorme duurzaamheidsslag gemaakt; elk appartement is nu gasloos en heeft 5 PV panelen gekregen.

Gevelreliëfs van <br> karton

Gevelreliëfs van
karton

Maart 2020

Verhoudingen, dieptewerking en lichtval zijn leidende thema’s in ons werk. Marlene en Sophie maakten gevelreliëfs van onze projecten voor LRC G8, Lijnbaan, Coffee and Bikes en Weesp. De reliëfs bestaan uit karton en triplex.

Coffee and Bikes geselecteerd

Coffee and Bikes geselecteerd

30 januari 2020

Coffee and Bikes, de fietsenstalling met koffiebar en werkplaats op de campus van de TU Delft, is geselecteerd voor de internationale Archdaily Awards. Stemmen op het project kan tot 10 februari.

Interview Mevr. de Architect

Interview Mevr. de Architect

24 januari 2020

Merel Pit interviewde Marjolein van Eig voor het nieuwe architectuurplatform A.ZINE. In de rubriek Mevrouw de Architect gaat het over de geruststelling van perfectie, het verder bouwen aan de bestaande kwaliteiten van de stad en -natuurlijk- over kansen voor talent.

Nieuwe Belvedère voor Groenendaal

Nieuwe Belvedère voor Groenendaal

20 januari 2020

Een prachtige particuliere schenking maakt de bouw van een nieuwe Belvedère op landgoed Groenendaal in Heemstede mogelijk. De gemeente organiseerde een besloten prijsvraag die een hoop stof deed opwaaien. Wij ontwierpen Panorama Hope.

Lijnbaan gepubliceerd in bouwwereld

Lijnbaan gepubliceerd in bouwwereld

29 november 2019

De gevelvernieuwing van de Lijnbaan is gepubliceerd in de Bouwwereld. In het blad wordt uitgebreid ingegaan op de achtergronden die geleid hebben tot de nieuwe uitstraling.

Nominatie voor Lijnbaan

Nominatie voor Lijnbaan

1 november 2019

Met trots kunnen we melden dat ons project Gevelvernieuwing Lijnbaan 35-43 geselecteerd is door de professionele jury van de Rotterdamse Architectuurprijs. Op 18 december is de prijsuitreiking in het stadhuis van Rotterdam. Stem hier voor de publieksprijs.

Gastjurylid Lieven de Keypenning

Gastjurylid Lieven de Keypenning

Oktober 2019

Marjolein van Eig is dit jaar gastjurylid van de Lieven de Keypenning, de Haarlemse architectuurprijs. Henk Geist schreef een artikel over de kansen die zij ziet voor haar geboortestad Haarlem.

Gers Magazine; stoere panden

Gers Magazine; stoere panden

16 oktober 2019

Voor dit nummer vroeg Hans Reitzema aan Marjolein van Eig wat zij wel of niet Gers vindt aan de Rotterdamse architectuur. Het antwoord: De Jaren ’50 en Boijmans zijn gers, het gebrek aan kansen voor talent is niet gers.

Start bouw <br>portiersloge

Start bouw
portiersloge

12 oktober 2019

De bouw van de portiersloge
voor het Westergasfabriekterrein in Amsterdam gaat van start. 

Lijnbaan 35-43 opgeleverd

Lijnbaan 35-43 opgeleverd

Augustus 2019

Vijf panden aan de Lijnbaan zijn voorzien van een nieuwe gevel. In de gevelvernieuwing van de Lijnbaan 35-43 worden de kwaliteiten van de wederopbouwarchitectuur van Rotterdam versterkt en gevierd.

Gewonnen tender <br>LRC G8

Gewonnen tender
LRC G8

Juli 2019

Samen met Zecc Architecten en Bam Wonen wonnen we de tender voor blok G8 in Leidsche Rijn Centrum. Het gaat om een U vormig blok met 178 sociale huurwoningen voor de woningcorporaties Mitros en Portaal.

Gulden Feniks voor Kijkkoepel

Gulden Feniks voor Kijkkoepel

25 juni 2019

De kijkkoepel die we ontwierpen voor Fort bij Krommeniedijk heeft de Wild Card van de Gulden Feniks, de Nationale Renovatie Prijs, gewonnen. “De jury spreek van een sublimatie; door de toevoeging is het origineel interessanter

Bicycle Architecture Biënnale

Bicycle Architecture Biënnale

18 juni 2019

In Amsterdam werd de tweede BAB -bicycle architecture biënnale- geopend, georganiseerd door BYCS en NEXT architects. Ons project Coffee and Bikes maakt onderdeel uit van de prestigieuze tentoonstelling die de wereld over gaat

Oase #103 Critical Regionalism

Oase #103 Critical Regionalism

Juni 2019

We zijn trots dat we deel uitmaken van dit nummer van Oase. In het stuk ‘bouwcultuur en kolommen van gewassen beton’ staat Kenneth Framptons’ thematiek van de ‘arrière architect’ centraal. Verkrijgbaar bij NAI booksellers.

Nominatie Gulden Feniks

Nominatie Gulden Feniks

April 2019

De Kijkkoepel is opnieuw genomineerd, dit keer voor de Gulden Feniks, de Nationale Renovatie Prijs.

Fotograaf voor Coffee and Bikes

Fotograaf voor Coffee and Bikes

Maart 2019

Architectuurfotograaf Riccardo de Vecchi heeft mooie foto’s gemaakt van de fietsenstalling die we samen met Biq Architecten ontwierpen. 

Letters to the mayor Rotterdam

Letters to the mayor Rotterdam

Maart 2019

Naar aanleiding van onze brief aan burgemeester Aboutaleb en de tentoonstelling Letters to the mayor in Het Nieuwe Instituut hielden we een pleidooi voor kwaliteit in de architectuur en meer kansen voor talent in Rotterdam voor de burgemeester, wethouders en ambtenaren.

Eervolle vermelding Kinderdijk

Eervolle vermelding Kinderdijk

Voorjaar 2019

We ontvingen een eervolle vermelding voor ons voorstel voor een nieuwe waterentree voor Kinderdijk. 

Winst selectie Westergasfabriekterrein

Winst selectie Westergasfabriekterrein

6 december 2018

Op het terrein van de voormalige Westergasfabriek komt een nieuwe portiersloge. We wonnen de opdracht met een slim en compact voorstel dat reageert op de verschillende lagen die de historische en monumentale context aanreikt.

Uitnodiging Promising Architect

Uitnodiging Promising Architect

22 november 2018

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Brussel deden we mee aan een tweedaagse uitwisseling van Young promising architects 2018 met Belgische architecten in Antwerpen. We bezochten de tentoonstelling over het werk van Léon Steynen, gingen op excursie door de stad en hadden een gezamenlijk diner in de Singel. 

Master Baksteen voor KNB

Master Baksteen voor KNB

20 september 2018

Marjolein van Eig gaf een masterclass over het gebruik van baksteen voor de Koninklijke Nederlandse Baksteen industrie. De belangstelling was groot, in de middag was er een workshop metselen.

Publicatie Zwitsers blad Modulor

Publicatie Zwitsers blad Modulor

20 augustus 2018

Het Zwitserse architectuurtijdschrift Modulor besteedt deze maand aandacht aan de ‘New Dutch’, met BureauVanEig. Hoofdredacteur Marko Sauer beschrijft het als volgt:“while most people were still rubbing the dust raised by the Superdutch from their eyes, a new movement in architecture arose in the Netherlands from everyday architectural positions.”

Nominatie NH architectuurprijs

Nominatie NH architectuurprijs

10 juli 2018

De Kijkkoepel bij fort bij Krommeniedijk is, samen met de renovatie en herbestemming van het fort, genomineerd voor de Arie Kepplerprijs in de categorie herbestemming.

Tweede plaats selectie Loenen

Tweede plaats selectie Loenen

31 mei 2018

In de competitie met Kaan Architecten, Next en GroupA haalden we de tweede plaats in de architecten selectie voor een nieuwe aula op ereveld Loenen. De jury roemde de tijdloze uitstraling en zorgvuldige inpassing van Het Erehuis.

Het Nieuwe Paviljoen Haarlem

Het Nieuwe Paviljoen Haarlem

April 2018

Samen met Duravermeer ontwikkelden we een visie voor Blok II in de Slachthuisbuurt in Haarlem. Het parkachtige woongebouw, Het Nieuwe Paviljoen, vormt de entree van Haarlem en toont de rijkdom die de stad te bieden heeft; statige paviljoens aan prachtige parken.

Publicatie Opiniestuk NRC

Publicatie Opiniestuk NRC

19 februari 2018

NRC publiceerde ons opiniestuk: “Investeer in architectuurtalent”, waarin we een pleidooi houden voor toegankelijkheid van talent in de Nederlandse aanbestedingscultuur, waarvan de selectie nu enkel gericht is op ervaring.  

Radio 1 en Rtv Rijnmond

Radio 1 en Rtv Rijnmond

12 januari 2018

Het Nieuwe Instituut opende de tentoonstelling “Letters to the mayor”. 50 Architecten schreven een brief aan burgemeester Aboutaleb. Onze Brief gaat over Toekomst en Traditie. We werden geciteerd door Rtv Rijnmond en Tracy Metz pikte onze brief eruit voor haar wekelijkse fragment op Radio 1.

Nominatie internationale Award

Nominatie internationale Award

1 november 2017

‘t Melkhuisje is, na de Haarlemse Lieven de Keypenning en de nationale Arc Award, wederom genomineerd. Dit keer voor de internationale Brick Award 2018.

Publicatie Licht Verdicht

Publicatie Licht Verdicht

11 mei 2017

In HNI/NAI booksellers vond de boekpresentatie plaats van de publicatie Licht Verdicht met daarin ons onderzoek naar verdichting van de Lumière locatie in Rotterdam. Op 9 juni zal tijdens de Rotterdamse dakendagen
een symposium plaatsvinden waarin het onderzoek naar verdichting van de Rotterdamse binnenstad centraal zal staan.

Winst selectie Rivierenbuurt

Winst selectie Rivierenbuurt

24 februari 2017

We zijn door de gemeente Amsterdam en Waternet geselecteerd voor het ontwerp van de bovenbouw van het eindgemaal Rivierenbuurt, onderdeel van de renovatie van het rioolstelsel in dit deel van Amsterdam.

Debat Actie en reactie TU Delft

Debat Actie en reactie TU Delft

26 januari 2017

Naar aanleiding van het verschijnen van Oase nummer 97 ‘Actie en Reactie’ organiseert de studievereniging Argus, van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, een debat avond. Met vier sprekers wordt gediscussieerd over de thema’s, history, monumentality and craft. Tom Avermaete is moderator namens Oase. Marjolein van Eig is één van de genodigde sprekers.

Winst selectie Vijfhuizen

Winst selectie Vijfhuizen

6 december 2016

We hebben de architectenselectie voor het ontwerp van 40 appartementen in Vijfhuizen gewonnen. In opdracht van Ymere en in samenwerking met de ontwikkelende aannemer Thunnissen gaan we in het nieuwe jaar aan de slag met deze mooie locatie in het hart van het dorp, vlakbij Haarlem.

Frankfurter Dialogen, VAI

Frankfurter Dialogen, VAI

24 november 2016

In het kader van de tentoonstelling Maatwerk organiseert Het Nieuwe Instituut een lezingenreeks in Rotterdam, Antwerpen en Frankfurt. Marjolein van Eig is uitgenodigd in het Vlaams Architectuur Instituut in Antwerpen om een lezing te geven over het gebruik van referenties in haar werk. Aansluitend vindt een debat plaats met prof Daniel Rosbottom, ONO architecten en studio Thys Vermeulen.

Nominatie nationaal en lokaal

Nominatie nationaal en lokaal

12 september 2016

‘t Melkhuisje is deze maand maar liefst 2 keer genomineerd voor een mooie architectuurprijs. Het betreft de landelijke Arc Awards Architectuur en de Haarlemse Lieven de Keypenning.

Tentoonstelling Frankfurt

Tentoonstelling Frankfurt

01 september 2016

BureauVanEig maakt deel uit van de tentoonstelling over een nieuwe generatie architecten uit Nederland en Vlaanderen in het DAM in Frankfurt. Een aantal maquettes, waaronder die van de Koepel op de Overplaats en ‘t Melkhuisje, zal onderdeel zijn van een zogenaamde Wunderkammer, waar meerdere architecten aan deelnemen. Zie ook Architectenweb.

Start Bouw Entree

Start Bouw Entree

01 september 2016

De bouw is gestart van de nieuwe entree voor stadsdeel Zuid in Amsterdam. Het gebouw van Claus en Kaan uit 2007 krijgt een nieuw tochtportaal met een mooie luifel. Het voorliggende openbaar gebied gaat de gemeente ook aanpakken.

Vloeken in de kerk Archined

Vloeken in de kerk Archined

29 april 2016

Op Archined verscheen vandaag de column ‘Vloeken in de kerk’. Het gaat over de interventie op Huis Sonneveld in Rotterdam.

2x in het jaarboek Architectuur

2x in het jaarboek Architectuur

19 april 2016

Zowel ‘t Melkhuisje als onze Koppen publicatie krijgen aandacht in het jaarboek Architectuur 2015/2016. ‘t Melkhuisje behoort daarmee tot de 30 beste architectuurprojecten van 2015.

Covergirl voor de Architect

Covergirl voor de Architect

Februari 2016

Ons bureau en ‘t Melkhuisje krijgen deze maand veel aandacht in het blad de Architect.

Eerste buitenlandpublicatie

Eerste buitenlandpublicatie

18 maart 2016

Het Duitse blad Hauser schrijft met lof over ‘t Melkhuisje ganz schon!

Winst selectie Garstkamp

Winst selectie Garstkamp

25 februari 2016

We zijn door Ymere geselecteerd voor de renovatie van 2×2 seniorenflats in Amsterdam Zuidoost. Het betreft onder anderen vervanging van de hekwerken, schilderwerk van het beton en een nieuwe entreepartij. Ook de algemene ruimtes binnen krijgen een opknapbeurt.

Bewonerspresentatie Tudorpark

Bewonerspresentatie Tudorpark

20 februari 2016

De studie naar seniorenappartementen in Tudorpark voor Ymere en het Podium voor architectuur hebben we gepresenteerd aan geïnteresseerden in Hoofddorp. De presentatie was een succes, de opkomst en belangstelling was groot.

Start bouw Zwatraflat Rotterdam

Start bouw Zwatraflat Rotterdam

01 oktober 2015

De bouw van de nieuwe bergingen voor de Zwatraflat en het de nieuwe inrichting van het binnenterrein is in volle gang. De oplevering zal in het voorjaar plaatsvinden.

‘t Melkhuisje in de Volkskrant

‘t Melkhuisje in de Volkskrant

25 augustus 2015

Architectuurjournalist Kirsten Hannema geeft ‘t Melkhuisje in de Volkskrant maar liefst 4 sterren. Ze schrijft:“Met deze eigenzinnige presentatie van het archetypische huis geeft Van Eig een sterk visitekaartje af. Haarlem is sinds vandaag een architectonische parel rijker”. 

Tweede plaats selectie Rotterdam

Tweede plaats selectie Rotterdam

19 juni 2015

In samenwerking met Biq Architecten hebben we de tweede plaats gehaald met ons voorstel voor de nieuwe servicecentra voor
de gemeente Rotterdam. We scoorden van alle partijen het beste op kwaliteit, ontwerp en proces. 

Koppen boekbespreking in NRC

Koppen boekbespreking in NRC

20 mei 2015

Architectuurjournalist Bernard Hulsman schrijft op de achterkant van NRC over de Koppen publicatie.

Tweede plaats selectie Bloemhof

Tweede plaats selectie Bloemhof

11 mei 2015

Samen met StudioLS en BuroM2R hebben we de tweede plaats gehaald in de selectie van de gemeente Rotterdam voor de renovatie van twee basisscholen, de Bloemhof, in Rotterdam Zuid.

Publicatie Koppen verschenen

Publicatie Koppen verschenen

27 maart 2015

Op 27 maart 2015 verschijnt de publicatie Koppen, over kopgevels in de woningbouw in de afgelopen 125 jaar, door Marjolein van Eig en Lidwine Spoormans. De verschijning gaat samen met een tentoonstelling in de NAI bookshop.

Koepel wint Abe Bonnemaprijs

Koepel wint Abe Bonnemaprijs

15 november 2014

Marjolein van Eig heeft met het project Koepel op de Overplaats de eerste Abe Bonnemaprijs voor jonge architecten gewonnen. Uit het juryrapport: “Het koepeltje is een object met in potentie monumentale waarde, omdat het met minimale – maar voor de bouwkunst essentiële – middelen een ingreep realiseert die behalve een ‘klassiek’ bouwwerk ook een hernieuwde beleving van het omringende landschap oplevert.”

Column voor de Architect

Column voor de Architect

05 augustus 2014

Vanaf september 2014 zal in het blad en op de site van de Architect maandelijks een column verschijnen door Marjolein van Eig over het detail en andere bij/hoofdzaken in de architectuur.

Koepel in jaarboek Architectuur 2014

Koepel in jaarboek Architectuur 2014

April 2014

De redactie van het jaarboek heeft de koepel op de Overplaats geselecteerd als één van de 30 beste architectuurprojecten van 2013.

Introductielezing AIA Alkmaar

Introductielezing AIA Alkmaar

november 2012

Naar aanleiding van haar column voor Archined over het verliezen van Europan werd Marjolein van Eig gevraagd om de inleiding te doen van de film ‘Lost Town’ voor het AIA in Alkmaar.

Eerste column Archined

Eerste column Archined

11 december 2012

Vanwege het verlies van Europan en de daarmee gepaard gaande frustraties schreef Marjolein van Eig haar eerste column. Het werd een stuk dat Archined publiceerde.