IMG_5836
IMG_5836
0880 gevelfragment
0880 perspectief voorgevel
0880 gevelfragment
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
A3

IMG_5836
IMG_5836
0880 gevelfragment
0880 perspectief voorgevel
0880 gevelfragment
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
Reliëf Weesp
A3
previous arrow
next arrow

Drie portiekflats, Weesp

Aan de Sportparklaan in Weesp, in de naoorlogse Dichtersbuurt, staan drie portiekflats. De gehele buurt bestaat uit zo’n 20 van diezelfde flats. Door de verschillende eigendomsvormen van de omliggende blokken verschilt de uitstraling per blok. Kozijnen­­­­­, entrees en hekwerken zijn op diverse manieren in de afgelopen jaren vernieuwd.

Het comfort in de woning en het gevoel van veiligheid rondom de gebouwen laat te wensen over. Desondanks is het een fijne plek om te wonen, naast het station en dichtbij de voorzieningen. Middels de Projectmatige Woningverbetering van Ymere zijn er verschillende aspecten van het blok verbeterd, zodat de bewoners zich wat meer thuis zullen voelen.

Persoonlijk

Om de ervaring van de bewoners persoonlijker te maken is er per blok een kleur geïntroduceerd. Deze blokkleur is toegepast op de entreedeuren, de betonnen tussenpenanten, de portiekkozijnen en de balkonhekken.

Entrees

De toegangen van de portiekflats zijn vernieuwd. Er is een nieuwe luifel gekomen en het metselwerk is verbijzonderd. De nieuwe entreedeuren zijn smaller maar hoger dan de oude deuren. De restmaat die de brede deur achterlaat, is gevuld met een steen die lijkt op de veel voorkomende rode accentsteen. Deze steen wordt doorgetrokken naar het ronde raam in het trappenhuis, waardoor het portiek zich nog duidelijker aftekent in de straat. De typerende, ronde ramen boven de entrees zijn voorzien van de blokkleur, evenals de voordeuren die ook een rond raam hebben gekregen. De postkasten, ook in de blokkleur, zijn vervangen. Binnen, in de portiektrappenhuizen en de kelder komt de blokkleur terug.

Nieuwe kozijnen

De huidige kozijnen zijn vervangen door nieuwe houten kozijnen. De kleur van de kozijnen past bij de gele steen. De draaiende delen zijn wit, evenals de nieuwe doorvalbeveiliging die een typerend rondje heeft gekregen. De lateien boven de kozijnen zijn vervangen en aangeheeld met een menging van de gele en de rode steen en vormen daarmee een nieuwe decoratie.

Voorzone

Ook de voorzone, die er wat verloren bij stond, heeft een nieuwe uitstraling gekregen. Bij de toegangen zijn er mooie grote plantenbakken gemaakt waardoor de entree een duidelijke plek heeft gekregen. Tussen de bakken markeert een roodgebakken klinker de overgang van de stoep naar de entree. De fietsnietjes bieden plaats aan scooter en fiets.

Opdrachtgever; Ymere
Team: Sophie van Dorsten, Marlene Hamacher, Marjolein van Eig