Romeynshof 1
Romeynshof 2
Romeynshof 3
Romeynshof 5
Romeynshof 4
Romeynshof 6
Romeynshof 8
Romeynshof 7
Romeynshof 9
Romeynshof 2
Romeynshof 10
Romeynshof 11
Romeynshof 12
Romeynshof 13

previous arrow
next arrow
Romeynshof 1
Romeynshof 2
Romeynshof 3
Romeynshof 5
Romeynshof 4
Romeynshof 6
Romeynshof 8
Romeynshof 7
Romeynshof 9
Romeynshof 2
Romeynshof 10
Romeynshof 11
Romeynshof 12
Romeynshof 13
previous arrow
next arrow

Het Ommoordse Erf, Rotterdam

Het Ommoordse Erf is een plan voor een nieuwe buurt op de plek van het huidige buurt- en gezondheidscentrum Romeynshof in de wijk Ommoord in Rotterdam. Het ligt direct naast metrostation Romeynshof en zorgt met 190 woningen voor een flinke verdichting van de buurt. Het wijk- en gezondheidscentrum komen terug in de nieuwe ontwikkeling. In ons voorstel is de tussenschaal radicaal vormgegeven. En er is een glansrol voor het oude postkantoortje.

Ommoord

Romeynshof ligt in het hart van Ommoord, een wederopbouwwijk ten noordwesten van Rotterdam. De wijk uit 1965 is ontworpen door Lotte Stam Beese. Kenmerkend voor het stedenbouwkundig plan van Stam-Beese zijn de losse woongebouwen in het groen. De karakteristieke knikflats zijn bepalend voor de structuur van de wijk, die wordt geaccentueerd door ranke hoogbouwtorens en omringd is door laagbouw. Daarbinnen liggen drie voorzieningenclusters gekoppeld aan de metrostations. Zij brengen de ‘core’-gedachte van Stam-Beese tot uitdrukking. De wijk is aangemerkt als wederopbouwwijk van nationaal belang.

Democratisch

Het plan van Lotte Stam Beese uit 1965 is een radicaal plan. Stam Beese’s motto was: ‘want de grond behoort ons allen toe’. Het is weliswaar democratisch in haar opzet maar het mist ruimte voor nuance en individuele beleving van haar inwoners en bezoekers. De openbare ruimte is van iedereen maar daardoor eigenlijk van niemand. De galerijflats zorgen voor licht, lucht en ruimte maar er is weinig vormgegeven aan de overgang van de straat naar de woning.

Tussenschaal

In ons plan is juist die tussenschaal radicaal vormgegeven. Centraal staat het oude postkantoortje, met daaromheen de bibliotheek en het gezondheidscentrum. Samen vormen ze een ruimte voor de buurt; om even te zitten, elkaar te ontmoeten, voor een buurtfeest. De open plint van de woonblokken is voorzien van een zachte overgang tussen de straat en de woning. Op de bovenste laag, zijn er dakterrassen met een gezamenlijke buitenkeuken, planten voor bijen en vlinders en er zijn nestkasten in de dakrand.

Leefgalerij

De leefgalerij is de ultieme tussenschaal; de overgang tussen woning en openbaar gebied. De royale maatvoering van 2 meter breedte geeft ruimte aan gesprekjes en borrels. De houten gevel zorgt voor een prettige en zachte uitstraling. De knikjes aan de galerijen geven extra ruimte voor een paar stoeltjes. De plantenbakken brengen natuur naar de galerij.

Kink

De knikvorm is kenmerkend voor Ommoord en komt op allerlei schaalniveaus terug. Centraal in het plan staat een hoger volume, waarvan het dak met haar bijzondere knikvorm de relatie legt met de vormentaal van de laagbouw van het huidige Romeynshof. Het silhouet is als een baken en overal in Ommoord herkenbaar als centrum.

Hergebruik

We hergebruiken zoveel mogelijk onderdelen uit het bestaande Romeynshof. De spanten komen aan de metrozijde van het huis van de wijk en vormen hier een mooi ritme. Ze bieden plaats aan de fietsenrekken voor de verschillende voorzieningen. De gevel met de grijze betonstenen wordt hergebruikt bij de parkeergarage van blok 4. De betonnen spanten van het gezondheidscentrum komen terug in de gevel nieuwe gezondheidscentrum. Met het hergebruik reduceren we nieuw materiaalgebruik en zorgen we voor continuïteit van beeld en geschiedenis van de plek.

Opdrachtgever: Heijmans
Samenwerking: wUrck, PAD Landscape, Witteveen+Bos, Joost Emmerik, Wijnand Galema
Renderingen: WAX
Team: Roy van den Brand, Marjolein van Eig, Melvin van den Houdt, Laura Savenije, Daniël van der Woude