previous arrownext arrow

Slider

Genomineerd voor de Arie Kepplerprijs 2020!

Portiersloge, Westergasfabriekterrein

De nieuwe portiersloge voor het Westergasfabriekterrein in Amsterdam staat centraal op het terrein, direct na de stalen brug. Het compacte gebouwtje biedt plaats aan twee portiers, een keuken, toiletruimte, installaties en bergruimte. Het was een uitdaging om de footprint van het gebouwtje te passen binnen het bestemmingsplan. Het ontwerp is zorgvuldig ingepast in de monumentale omgeving.

Monumentaal

De gebouwen en het terrein van de Westergasfabriek zijn aan het einde van de 19e eeuw ontworpen door architect Isaac Gosschalk. Hij ontwierp in een voor die tijd kenmerkende en door hemzelf mede vormgegeven Hollandse renaissancistische-eclectische stijl. Het is een rechtlijnig en rationeel ontworpen fabriekscomplex met prachtige, robuuste gebouwen van rode baksteen, voorzien van ornamenten.

Achthoek

In het ontwerp is omgegaan met deze monumentale context, op een manier die verder bouwt met de kenmerkende thema’s. Het nieuwe gebouwtje is achthoekig, gelijk aan de vorm van de historische, afgebroken portiersloge. Deze vorm is ideaal voor de functie; het garandeert de juiste zichtlijnen voor de portiers van binnen naar buiten en andersom, voor de bezoekers naar het gebouwtje en landschap. Het vormt bovendien een mooie echo van de kop van de bakkerswinkel.

Energiezuinig

Er is er gekozen voor -grotendeels- biobased materiaalgebruik en energieopwekking. Behalve de gevelafwerking is het hele gebouwtje van hout met vlaswol isolatie rondom. Het wordt verwarmd en gekoeld door middel van een splitunit en WTW systeem. De PV-panelen op het dak voorzien de ruimte van stroom. De grote luifel werkt uitnodigend en weert de zon.

Gelaagdheid

De gevel is afgewerkt met koper geanodiseerde aluminium traanplaten. Deze platen passen bij het industriële karakter van het gebied, waar naast de rode steen ook veel metaal te vinden is. De diamantvormige tranen vormen robuuste ornamentjes. De belijning van de platen en de koperkleur vindt aansluiting bij de omliggende gebouwen. De bleekgroene kleur van de kozijnen en het overstek zorgt voor een eigenzinnig karakter, de kleur past bovendien goed bij al het groen in de omgeving. De belettering geeft een sierlijk accent aan de loge. Van verre lijkt het decoratie, van dichtbij is te lezen: licht en energie, lang leve de Westergasfabriek!

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Fotograaf, Allard van der Hoek, Max Hart Nibbrig
Aannemer: Kneppers
Team: Sophie van Dorsten, Marjolein van Eig, Marinda Verschoor, Jeroen de Winter