Historische foto Hofbogen
Rechte trap
Sokkel
Aanlanding boven
Wenteltrap
Wenteltrap
Concept
Concept
Sokkel

Historische foto Hofbogen
Rechte trap
Sokkel
Aanlanding boven
Wenteltrap
Wenteltrap
Concept
Concept
Sokkel
previous arrow
next arrow

De sokkels van de Hofbogen, Rotterdam

BureauVanEig ontwerpt de opgangen naar het nieuwe Hofbogenpark in Rotterdam. Het nieuwe Hofbogenpark komt op het dak van de voormalige Hofpleinlijn. Dit traject heeft een lengte van bijna 2 km en een breedte van 6 meter. Om de 250 meter komt een opgang vanaf het maaiveld naar het dak. Sommige van deze opgangen zitten in de bestaande gebouwen langs de lijn, zoals bijvoorbeeld in het voormalige station Bergweg. BureauVanEig ontwerpt 6-7 buitenopgangen.

Rijksmonument

De Hofbogen is een rijksmonument dat loopt van het Hofplein, in het centrum van Rotterdam, naar de ring bij de Gordelweg. Het langgerekte bouwwerk wordt gekenmerkt door een innovatieve boogconstructie van gewapend beton die landt op brede staanders. De constructie lijkt heel massief maar is in werkelijkheid hol van binnen. In de loop van de tijd zijn de bogen gevuld met bedrijfsruimte. De staanders zijn op verschillende manieren afgewerkt met natuursteen.

Crimson architectural historians heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de monumentale waarde van de lijn. Daarin wordt geadviseerd dat nieuwe toevoegingen luchtig en transparant vormgegeven worden. Het doel is om de lijn, die een unieke verschijning is in dit deel van de stad, als geheel goed afleesbaar te laten.

Langgerekt park

Het Hofbogenpark zelf is vormgegeven door de Urbanisten, als een langgerekt landschap met spoorse beplanting en perrons, die per locatie en in samenspraak met de omwonenden ingevuld worden. Zowel flora als fauna krijgen een belangrijke plek in het park. DS Landschapsarchitecten geeft hier vorm aan.

Sokkels

Het voorstel voor de opgangen heet ‘de sokkels van de Hofbogen’. De uitstraling van de opgangen is fragiel en utilitair. De luchtige trappen landen op een stenige sokkel, die een verbinding legt met de monumentale, natuurstenen, staanders van de hofbogen zelf. De sokkels zijn per locatie net een beetje anders vormgegeven, afhankelijk van de oriëntatie. De landing is drie treden hoog en kan ook gebruikt worden als zitelement.

Trappen

Er zijn drie rechte trappen ontworpen, twee wenteltrappen en ter plaatse van de Gordelweg komt er een lift waar een bordestrap omheen wikkelt. Ook op andere plekken komen liften. Bij de aantakking van de trappen boven, gaan de traphekken over in een elegante poort die met haar boogvorm aansluit bij de Hofbogen. Bij de rechte trappen komt deze poort ook beneden voor. De kleur van de trappen is bleekgroen. Deze groene kleur sluit aan bij de kleur van de voormalige portalen van de lijn. Het is een utilitaire kleur met een glimmertje erin. Een zwarte bies markeert de traptredes, wat niet alleen een mooi accent geeft maar ook prettig is voor slechtziende mensen. Ook de zwarte leuning tekent zich duidelijk af.

Primeur

Om ervoor te zorgen dat niet alleen mensen maar ook dieren gebruik kunnen maken van het park, zijn er ook opgangen ontworpen voor de dieren. In de stenige kolom komen insectengaten en nestkasten. In het midden van de rechte steektrappen is een brede bak ontworpen die het mogelijk maakt dat ook padden en egels omhoog en naar beneden kunnen. Deze bak met beplanting is zo vormgegeven dat de dieren genoeg ruimte en beschutting hebben om veilig omhoog te gaan. Deze combinatie van trap en dierenopgang is een primeur. Het kan jaren duren voordat de eerste egel de stap durft te zetten. Daar kijken we allemaal enorm naar uit.

Samenwerking

De opgangen worden ontworpen in nauwe samenwerking met de gemeente en het ontwerpteam van het Hofbogenpark, dat geleid wordt door de Urbanisten en verder bestaat uit DS landschapsarchitecten en de Dakdokters. De Dudokgroep is eigenaar van de Hofbogen. De ambitie is dat het park in 2025 gerealiseerd zal worden.

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Team: Roy van de Brand, Loes Bruins Slot, Sophie van Dorsten, Marjolein van Eig, Melvin van den Houdt, Laura Savenije, Daniel van der Woude