locatiefoto
perspectief
hoek
voorgevel kleur 1
voorgevel kleur 2
voorgevel kleur 3
voorgevel kleur 4
voorgevel kleur 5
situatie akbar

locatiefoto
perspectief
hoek
voorgevel kleur 1
voorgevel kleur 2
voorgevel kleur 3
voorgevel kleur 4
voorgevel kleur 5
situatie akbar
previous arrow
next arrow

Kellogg/Bernadotte, Hoofddorp

Het Kellogg- en Benadottecomplex, gelegen in Hoofddorp, is in bezit van wooncorporatie Ymere. In totaal bestaat het complex uit 250 woningen, verdeeld over meerdere rijtjes eengezinswoningen. De woningen worden verduurzaamd middels een nieuwe gevel en dakpakket met isolatie. Kenmerkend aan de blokken is het grote dakvlak en de houten invullingen tussen bouwmuren, typerend voor de jaren 70.

Pax

Pax, de wijk waarin de Kellogg gesitueerd is, wordt gezien als de groenste wijk in Hoofddorp. Het merendeel is gebouwd tussen 1974 en 1978. De eenvormige blokken met eengezinswoningen kwamen aan autoluwe straatjes te liggen, met veel groen in de directe omgeving.

Karakteristiek

Het complex is toe aan een onderhoudsbeurt van de gevel en het dak, waarbij de energetische prestaties sterk worden verbeterd. Deze woningverbetering biedt kansen om rust en overzichtelijkheid terug te brengen in de wijk waarvan de gevels in de loop van de tijd verrommeld zijn. Kenmerkend aan de huidige opzet zijn de lage voorgevels met houten invulling en kleuren, de grote dakvlakken en karakteristieke kopgevels.

Rust

De elementen die vervangen worden zoals de dakgoot en de gevel, worden ingezet om een rustiger beeld te creëren. De diepe en hoge goot werkt als luifel en zorgt voor een sterke beëindiging van het dakvlak en geleding op niveau van het blok. Het huidige ritme van stijlen en vullingen wordt vervangen door een gevel met houten rabatdelen en een raam.

Gespikkeld

Vanwege het particuliere bezit in de Bernadotte dient het ontwerpvoorstel op bepaalde punten aan te sluiten op de bestaande situatie. Een voorbeeld hiervan zijn de horizontale, witte rabatdelen die doorlopen in het nieuwe ontwerp, waardoor de continuïteit van de gevel zoveel mogelijk in stand gehouden wordt.

Kleur

In het uiteindelijke plan krijgt elk rijtje een basiskleur. In totaal zijn er drie basiskleuren voor de verschillende blokken. Voor het huisnummer en het raamkozijn in de voordeur wordt overal dezelfde bruinoranje accentkleur toegepast.

Opdrachtgever: Ymere
Aannemer/comaker: Van Lith
Team: Sofie van Brunschot, Marjolein van Eig, Jolien Streng, Daniël van der Woude