Historische foto
hoek
perspectief voorgevel
voorgevel
hoek
binnenterrein
akbar nu
portiek
situatie akbar

Historische foto
hoek
perspectief voorgevel
voorgevel
hoek
binnenterrein
akbar nu
portiek
situatie akbar
previous arrow
next arrow

Renovatie Akbarstraat, Amsterdam

Aan de Akbarstraat in Amsterdam worden 198 woningen gerenoveerd en verduurzaamd. Rochdale grijpt deze kans aan om de plintgevel te verlevendigen met woningen en de bergingen te verplaatsen. De panden behoren tot orde II en dat betekent dat ze een bijzondere status hebben binnen de criteria van de Amsterdamse ruimtelijke kwaliteit.

Het complex aan de Akbarstraat, de Schaapherderstraat en de Wiltzanghlaan in Amsterdam ligt in de Kolenkitbuurt. Deze buurt is gebouwd in de jaren ‘50, als onderdeel van het plan Bos en Lommer. Bos en Lommer is de eerste wijk die gebouwd werd volgens het Algemeen Uitbreidings Plan van Amsterdam. De woningen die in de jaren ‘50 in de Kolenkitbuurt gebouwd zijn, werden ontwikkeld als goede en betaalbare huurwoningen voor arbeiders. De bouwblokken waren in bezit van verschillende woningbouwverenigingen. Deze woningbouwverenigingen hadden ieder een andere architect voor het ontwerp van hun bouwblokken. Veel blokken zijn gesloopt en daarom is het

Het complex tussen de Akbarstraat en de Schaapherderstraat is ontworpen door architect TH. J. Lammers. Lammers heeft meerdere woningbouwcomplexen ontworpen in verschillende tuinsteden in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.

Bouwblok

Het bouwblok is halfopen. Er zijn 198 bestaande woningen, de bergingen zijn gesitueerd op de begane grond aan de straatkant. Aan de binnenzijde van het complex liggen tuinen, die met hekken afgesloten zijn. Dwars door het blok loopt het Lidewijdepad, waarmee de naastgelegen blokken worden verbonden. Aan de zuidzijde van het blok loopt het Piet Paaltjenspad, met kleine eenlaagse gezinswoningen.

Verduurzaming

De woonblokken van Rochdale aan de Akbarstraat, de Schaapherderstraat en de Wiltzanghlaan worden gerenoveerd en verduurzaamd. De huidige woningen in de blokken zijn uniek; het zijn kleine woningen met relatief veel kamers. De woningtypes bestaan uit 3- en 5- kamerwoningen van respectievelijk 53 en 81m2 gebruiksoppervlakte. De woningplattegronden worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd; ze worden geïsoleerd, er komt stadsverwarming en alle gebreken worden aangepakt.

Uniek

Rochdale heeft ervoor gekozen om het unieke karakter, van veel kamers binnen een kleine woning, te behouden omdat dit goed gewaardeerd wordt door de huidige bewoners. De meeste woningen behouden de huidige opzet met 3-kamers, al wordt er wel wat aan de indeling veranderd en verbeterd.

Levendige plint

De maisonettewoningen op begane grond en 1e verdieping wordt wat ingrijpender aangepast. De woonkamer met de keuken is verplaatst naar de begane grond en de slaapkamers liggen allemaal op de 1e verdieping. Om dit te kunnen doen is de indeling van de bergingen aangepast. De straatgevel wordt daardoor veel levendiger en minder gesloten, doordat er ook echt aan gewoond wordt. Dat zorgt er ook voor dat er meer gevoel van veiligheid op straat wordt ervaren.

Verder is het fijn dat de woonkamer een directe verbinding heeft met de tuin aan de achterzijde; waardoor deze makkelijker te gebruiken is. De woningen krijgen verder een eigen geveltuintje van 2 stoeptegels waardoor er afstand gemaakt wordt tussen de stoep en de woning zelf. Dit zorgt ervoor dat de privacy van de bewoners gewaarborgd wordt. De voordeur van de woning zit op de 1e verdieping maar het is mogelijk om ook vanaf begane grond de woning te betreden.

Opdrachtgever: Rochdale
Aannemer: Van Wijnen
Fotografie huidige situatie: Loes van Duijvendijk
Team: Sofie van Brunschot, Loes Bruins Slot, Marjolein van Eig, Daniël van der Woude