previous arrownext arrow

Slider

Coffee and bikes, TU Delft

Aan Het Plein van de faculteit voor Industrieel Ontwerpen is een fietsenstalling gerealiseerd die plaats biedt aan 2100 fietsen. Deze nieuwe stalling ligt centraal op de campus en is gecombineerd met een fietsenwerkplaats en een koffievoorziening.

Uitdaging

De uitdaging in de ontwerpopgave was, om van deze grote fietsenopslag een aantrekkelijke verblijfsplek te maken. Dit is bereikt door de koffie/werkplaatsvoorziening in een langgerekte en transparante vorm aan het centrale plein te plaatsen, op een groene terp en onder een fietsendek. Hierdoor krijgt het geheel de uitstraling van een paviljoen met fietsen. Een luie trap richting entree is tevens zittribune met overzicht over het plein. Bovenop de koffievoorziening is de tweede stallingslaag die oversteekt en als luifel voor de koffiebar dient. De verschillende entrees en trappen naar het maaiveld maken het gebouw aan alle kanten toegankelijk. Het bestaande transformatorhuis is als baken aan het ontwerp toegevoegd.

Groene terp

Het voorstel voor de groene terp vangt allerlei vliegen in één klap. Zo zullen de fietsen op maaiveldniveau aan het oog onttrokken worden en kan de fietsenstaller tegelijkertijd vrij naar buiten kijken. Dit geeft een veilig gevoel. De terp zorgt bovendien voor een alzijdig gebouw en daarmee wordt de relatie tussen het Plein en de faculteit voor technische bestuurskunde aan de Landbergstraat verbeterd. De groene heuvel met terrassen-trap is aan de pleinkant georiënteerd op de zon en is een populaire verblijfsplek geworden.

Slim frame

Het frame van de fietsenstalling bestaat uit staalconstructie op een stramien van 5×6 meter. Dit stramien kan zowel standaard fietsenrekken, als een dubbellaags systeem herbergen. Hiermee is de stalling flexibel in te delen. Het flinke overstek voorkomt opwarming door zoninval in de zomer. Het staal is in koffiebruin gepoedercoat. Deze kleur vormt een mooi contrast met de grijze gebouwen in de omgeving. Het grote overstek sluit aan bij de aula en het nieuwe gebouw Pulse. De slimme constructie van de borstweringselementen aan de buitenzijde zorgen voor dieptewerking van de rand, de lichtval verandert gedurende de dag. Bleekgroene kozijnen geven het gebouw een eigenzinnig accent.

Traditie

De architectuur van Coffee and Bikes voegt zich naar de visie van de TU Delft: de uitstraling is in overeenstemming met het gebruik, in de traditie van de nuchtere, zakelijke, ingenieurs architectuur. Het ontwerp plaatst zich hiermee in een architectuurtraditie van campusgebouwen zoals deze in de jaren ‘50 is ingezet door Mies van der Rohe in Chicago. De materialisatie in staal is zorgvuldig vormgegeven.

Opdrachtgever: TU Delft
Fotograaf: Riccardo de Vecchi
Aannemer: Van Hoek
In samenwerking met Biq Architecten
Pdf Coffee and Bikes