0930 Belvedere eindbeeld
0930 Belvedere eindbeeld ingezoomd
0930_vogelvlucht zichtlijnen
0930_beeld Vrijheidsdreef
A3
A3
schema winterzon
vooraanzicht silhouette
metselwerk beton messing
oude belvedere
Slide
Slide
Slide

0930 Belvedere eindbeeld
0930 Belvedere eindbeeld ingezoomd
0930_vogelvlucht zichtlijnen
0930_beeld Vrijheidsdreef
A3
A3
schema winterzon
vooraanzicht silhouette
metselwerk beton messing
oude belvedere
Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow

Belvedère, Heemstede

Wandelbos Groenendaal is een prachtig gebied dat zowel cultuurhistorisch als landschappelijk een rijke geschiedenis heeft. De zoon van John Hope liet omstreeks 1839 een Belvedère op de heuvel bouwen. De toren had een karakteristieke opbouw in drieën, bestaande uit gestapelde achthoeken die naar boven toe verjongen. De molen en de voormalige biljartkoepel tonen een vergelijkbare opbouw, met een overheersende lichte kleur. Wij hebben ons in het ontwerp voor de nieuwe Belvedère, die we Panorama Hope noemen, laten inspireren door deze traditie van de achthoek, de drielaagse opbouw en de lichte uitstraling.

Zichtlijnen

Panorama Hope heeft drie niveaus, gebaseerd op de zichtlijnen op het omliggende landschap. Het eerste plateau richt zich naar de waterkom, die ontstaan is bij de afgraving om de heuvel voor de Belvedère te maken. Het tweede plateau biedt zicht over het bos richting de Vrijheidsdreef en de molen. Op 14 meter is er tenslotte uitzicht rondom, hier is ook het raadhuis van Heemstede te zien. De wandelaar die vanaf de Vrijheidsdreef komt, of via de molen, kan het uitkijkpunt tussen de bomen al van verre zien. Verschillende wegen leiden vervolgens, geheel volgens de principes van de Engelse landschapsstijl, indirect naar het uitkijkpunt.

Gebruiksmogelijkheden

Er is een hoop te beleven in panorama Hope, het bouwwerk heeft meerdere functies. het kan goed gebruikt worden als startpunt voor excursies. Bij aankomst is het mogelijk even uit te rusten op de muurbanken rondom. De banken worden omkaderd met luiken die gesloten kunnen worden voor een bijeenkomst of expositie binnen. Een mooie trap nodigt uit om naar boven te klimmen. Op de 1e verdieping tonen panelen informatie over de omgeving. In het beton en baksteen bieden sleuven en gaten op verschillende hoogtes, ruimte aan insecten, vleermuizen, amfibieën en vogels. Een mooi en afwisselend uitzicht is er gedurende de hele tocht naar boven. De bezoeker wordt bovenin beloond met 360° uitzicht.

Duurzaam

Panorama Hope is een toonbeeld van duurzaamheid en wordt volledig opgetrokken uit gerecyclede baksteen. Het mooie van deze stenen die uit afgebroken gebouwen komen, is dat ze een eigen karakter hebben, ze laten de tijd zien. De gewenste rode steen, een persoonlijk handtekening van de schenker, zorgt samen met het messing voor een mooi accent. Van de grove stenen maken we een strakke sculptuur, die afgewerkt wordt met een laagje cement. Dat dit duurzaam is behoeft bijna geen toelichting; voor het materiaal worden geen natuurlijke bronnen aangesproken. Ook is het vandalisme bestendig; het onregelmatige oppervlak is onaantrekkelijk voor graffitispuiters. Verder is baksteen bijzonder goed bestand tegen de tijd; het verouderd op een mooie manier en het heeft nauwelijks onderhoud nodig. Op het bovenste dakvlak ligt een PV paneel, om de verlichting te voeden.

Besloten prijsvraag gemeente Heemstede
Team: Sophie van Dorsten, Marjolein van Eig, Melvin van den Houdt