previous arrownext arrow

Slider

Koelmalaan, Alkmaar

De Koelmalaan ligt aan de noordrand van de wijk Overdie in Alkmaar Zuidoost. Deze wijk is eenvoudig van opzet en wordt gekenmerkt door een duidelijke stedenbouwkundige structuur met bruin-rode baksteen gebouwen. De twee woonblokken aan de Koelmalaan die onderdeel uitmaken van deze renovatie zijn in bezit van Woonwaard. Ze horen bij een reeks van vier identieke woongebouwen, de andere twee zijn in bezit van een andere corporatie. De Koelmaflats zijn 5 lagen hoog met op de begane grond deels woningen en deels bergingen. De ontsluiting bestaat uit een trappenhuis met een galerij en noodtrap op het noorden, de woningen zijn op het zuiden georiënteerd .

Renovatie

Woonwaard pakt deze ronde van grootschalig onderhoud aan om de flats ook energetisch klaar te maken voor de komende 40 jaar. De woningen zullen geïsoleerd worden, er komt een lift met een nieuwe entree, de hekwerken worden vervangen en de woningen zullen aangesloten worden op stadsverwarming en PV panelen.

Kenmerkende architectuur

Het beeld van de flats aan de Koelmalaan is op het eerste gezicht rustig en passend in de buurt. De flats staan in een flauwe bocht en vormen samen met de andere twee een mooi ritme in een groene omgeving met bomen en perkjes. Kenmerkend voor de omliggende gebouwen is het bruin/gele metselwerk met de betonnen plint, galerijen en kozijnen als witte accenten. De gebouwen zelf  zijn in de loop van de tijd verouderd en verfrommeld; er zijn verschillende typen kozijnen en kleuren per blok.

Versterken kwaliteit

Met deze grootschalige renovatie verbeteren we het totale aanzien van de gebouwen. We versterken de kwaliteit die er is: het bruin/gele metselwerk met de witte accenten. We verhogen de kenmerkende witte plint om de verhoudingen op gebouwniveau beter te maken. De nieuwe entree krijgt hierdoor ook meer hoogte en kwaliteit. We verbeteren de geleding van het hele blok door de hekwerken op de eerste verdieping op te nemen in de plint. Hierdoor oogt het geheel minder massief. We verhogen de dakrand voor een stevige beëindiging.

Kleurenpalet

We zetten het bestaande kleurenpalet op een nieuwe manier in; de plint wordt overwegend wit en de bovenbouw bruin. Zo verschijnen er twee blokken die een heel nieuwe en krachtige verschijningsvorm hebben die toch passend is in de buurt. Bruine stucwerkvlakken zorgen voor een overzichtelijk ritme in de plint. De verdiepingen tonen bruin/geel metselwerk en de kozijnen en hekwerken zijn bruin. De dakrand is wit.

Opdrachtgever: BAM
Woningcorporatie: Woonwaard
Team: Eli Dorsman, Marjolein van Eig, Marinda Verschoor, Jeroen de Winter