previous arrownext arrow

Slider

Koelmalaan, Alkmaar

Twee woonblokken aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn gerenoveerd en verduurzaamd. Het gaat om 48 sociale huurappartementen uit de jaren zestig. De gevel is ingepakt met isolatie, de kozijnen zijn vervangen en de hekwerken vernieuwd. De entreehal is verruimd en elk blok heeft een lift gekregen. Met de verduurzaming zijn de woningen gasloos gemaakt en naar energielabel A++ gebracht. De renovatie is uitgevoerd in bewoonde staat.

Versterken kwaliteit

Met deze grootschalige renovatie is het aanzien van de gebouwen verbeterd. De witte plint is verhoogd om de verhoudingen van het blok te verbeteren en de kwaliteit van de entree. De dakrand verbergt de PV panelen en zorgt voor een stevige beëindiging. Het bestaande kleurenpalet van bruin metselwerk met witte accenten is opnieuw ingezet. De twee blokken hebben een heel nieuwe en krachtige verschijningsvorm gekregen die toch passend is in de buurt.

Inbreng bewoners

Tijdens het ontwerptraject zijn er drie ontwerpen gemaakt voor de entreehal, deze zijn voorgelegd aan de bewoners. Op de bewonersavond hebben zij hun stem uitgebracht en het ontwerp met de meeste stemmen is uitgevoerd. Eén van de bewoners heeft de benaming van de twee woonblokken bedacht. De namen verwijzen naar de verduurzaming van de blokken, waarbij vooruitgekeken wordt naar een duurzame toekomst en naar de energie die op een wijze manier (voordelig voor de bewoners) van de zon komt.

Verduurzaming

Elk appartement heeft 5 PV panelen gekregen met een gezamenlijk vermogen van 79.200 Wp. De netto warmtevraag is onder de 50 kw/m2 gekomen. Door de maatregelen wordt per jaar circa 68.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 163.000 kilogram per jaar.

Opdrachtgever: BAM
Woningcorporatie: Woonwaard
Fotograaf: Allard van der Hoek
Team: Eli Dorsman, Sophie van Dorsten, Marjolein van Eig, Marinda Verschoor, Jeroen de Winter