previous arrownext arrow

Slider

“Met de zachte stalen bol en de sympathieke contour is een geweldig esthetisch resultaat bereikt, waaruit tegelijkertijd een zekere bescheidenheid spreekt. De jury spreek van een sublimatie; door de toevoeging is het origineel interessanter en mooier geworden dan het was”. Uit het juryrapport Gulden Feniks

“Het is een feestje om het vogeluitkijkpunt de bezoeken”, Aldus de jury van de Arie Kepplerprijs

Kijkkoepel, Fort bij Krommeniedijk

Fort bij Krommeniedijk is één van de 46 forten en batterijen van de Stelling van Amsterdam. In 2017 is het fort gerenoveerd, er is een nieuw bezoekerscentrum in gevestigd en woningen voor autistische jongeren. Door de inundaties die hebben plaatsgevonden en de unieke militaire stedenbouwkundige uitgangspunten die aan het gebied ten grondslag lagen, is er een uniek en weids vogelgebied ontstaan. Landschap Noord Holland vroeg ons om een vogeluitkijkpunt te ontwerpen op één van de voormalige hefkoepels.

Monolitisch

Waar vroeger een wapen door de gaten naar buiten kwam om de vijand onder schot te nemen, is dat nu een verrekijker om de vogels te bekijken. De vorm van deze kijkkoepel is afgeleid van oude bunkers, die monolitisch en gesloten zijn van karakter. Het is een intrigerende vorm die goed past bij het fort en het landschap.

Militaire opzet

We hebben het nieuwe uitkijkpunt centraal op de bestaande betonnen ring van de hefkoepel gezet. Daarmee bouwen we verder op de concentrische opzet van de fundamenten. Via de rechtertrap komt de bezoeker achter het banket, waar deze onzichtbaar is voor het vogelweidegebied. Vanaf hier stapt hij de voormalige betonnen fundamenten op en betreedt het koepeltje. Het landschap is fantastisch weids en indrukwekkend. Via de roostervloer is de betonnen ring te zien, waar vroeger het wapen zat. Het bouwwerk is van cortenstaal, daarmee refereert het aan de militaire opzet van het fort. Het bouwwerk onderscheidt zich in het landschap, de groene omgeving past er mooi bij.

Opdrachtgever: Landschap Noord Holland
Fotograaf: Allard van der Hoek
Realisatie: De mannen van staal
Team: Marjolein van Eig, Marinda Verschoor