Tekening-situatie
Bestaande situatie
Tekening doorsnede
Natuurinclusiviteit
Natuurinclusiviteit
Natuurinclusiviteit
0990 Beeld 01

Tekening-situatie
Bestaande situatie
Tekening doorsnede
Natuurinclusiviteit
Natuurinclusiviteit
Natuurinclusiviteit
0990 Beeld 01
previous arrow
next arrow

Elzenhagensingel, Amsterdam

Langs de Elzenhagensingel in Amsterdam Noord komt een langgerekt woongebouw dat uit meerder blokken en twee woontorens bestaat. Het structuurontwerp is door Inbo gemaakt. Architectonisch worden de blokken deels door BureauVanEig en deels door Inbo uitgewerkt. De langgerekte locatie ligt in de noord-zuidrichting en wordt aan de ene zijde begrensd door de singel en aan de andere zijde door de Nieuwe Leeuwarderweg met de metrolijn. De kop van het blok aan de noordzijde ligt vlakbij de metrohalte station Noord.

Twee handschriften

Het Singelblok bevat 401 woningen voor Vesteda en Eigen Haard en 66 woningen voor Per Mens. De overige woningen worden door Eigen Haard afgenomen. Vanuit de supervisie en het beeldkwaliteitsplan is de wens uitgesproken om twee verschillende architectenbureaus het ontwerp van de gevels te laten maken, om de gewenste diversiteit in de verschijningsvorm te realiseren. Inbo heeft BureauVanEig gevraagd om samen deze twee handschriften neer te zetten.

Harmonie en variatie

De supervisoren Jeroen Geurst en Jan Brouwer hebben een visie voor het gebied geschreven. Er wordt een variatie in het gevelbeeld gevraagd: “Leidmotief is het credo van Unwin: ‘The variety of each should be dominated by the harmony of the whole’. Een architectonische drumsolo is hier ongewenst. In de zoektocht naar harmonie is de opgave het vinden van een balans tussen eenheid en variatie, tussen regel en uitzondering. De verschijningsvorm van de korrels moet voldoende gevarieerd zijn om een interessant ruimtebeeld te verkrijgen. Harmonie onderscheidt zich van eenheid of zuiverheid door de complexe wijze waarop heel veel verschillende elementen samengaan.”

Brownstone

BureauVanEig ontwerpt grotendeels de architectuur van de noordelijke blokken en van de noordelijke toren. De architectuur van de gebouwdelen is geïnspireerd op de stedelijke allure van de brownstone blokken in Brooklyn, New York. Deze karaktervolle panden passen goed bij de gewenste stedelijkheid. Erkers, reliëfwerking, metselwerkpatronen en parcellering zijn belangrijke thema’s. Bijzonder vormgegeven kolommen in de plint en langs de galerijen geven de blokken een eigen karakter.

Opdrachtgever: Blauwhoed, Inbo
Team: Roy van den Brand, Marjolein van Eig, Melvin van den Houdt, Inbo