previous arrow
next arrow

previous arrownext arrow

Slider

Zwatraterrein, Rotterdam

De Zwatraflat ligt aan het Zwaanshals in Rotterdam, vlakbij de brug over de Rotte naar de begraafplaats van Crooswijk. Het gebouw is een half open bouwblok met 5-7-6 lagen. In verband met geplande nieuwbouw is een deel van de bergingen op het binnenterrein een aantal jaar geleden gesloopt. Ondertussen is duidelijk geworden dat de nieuwbouw voorlopig niet doorgaat, woningcorporatie Havensteder wilde daarom graag een nieuw bergingenblok terugbouwen. De naam Zwatra komt waarschijnlijk van het bedrijf Zwatra, dat zwaar transport verzorgd. Het bedrijf is in de jaren ‘45 aan het Zwaanshals opgericht. De Zwatraflat is gebouwd aan het begin van de jaren ‘80 en ontworpen door architectenbureau Pieter Weeda. 

Omsloten

De 13 nieuwe bergingen zijn zodanig gesitueerd, dat er een omsloten binnenterrein ontstaan is. De bergingenwand naar het binnenterrein heeft een gekartelde vorm. Dit zorgt voor een gevarieerd beeld en het voorkomt het zogenaamde ‘kleedkamer’ effect, waarbij een oneindige deurenwand ontstaat. Daarnaast wordt voetballen tegen deze wand erg onaantrekkelijk. De toegangen staan gespiegeld ten opzichte van elkaar.

Prefab harten

De vloer en het dak van de bergingen zijn van prefab beton gemaakt. De bouwwijze is hiermee simpel en snel, het materiaal is onderhoudsvriendelijk en blijft lang goed. Omdat de bovenkant van de prefab dakplaten vanaf de galerij te zien is, krijgen deze platen een reliëf in de vorm van een hart. Het is een aardige verrassing wanneer je over de galerij loopt, deze enorme harten. De prefab betonplaten zorgen ook voor waterbuffering, de harten worden gevuld met sedum.  Het overtollige water wordt afgevoerd naar de goot en middels een stalen ketting naar de platenbakken geleid en vervolgens naar het maaiveld.

Met bewoners

BureauVanEig heeft geadviseerd het binnenterrein ook opnieuw in te richten, het huidige terrein is erg stenig. Middels een geslaagde bewonersavond zijn aan de hand van 3 verschillende voorstellen de bewonerswensen geïnventariseerd. Het nieuwe binnenterrein is veel groener geworden. Er is een mooie boom, een fijne bank en een border met planten en bloemen. Sommige bewoners hebben een eigen voortuin gekregen.

Opdrachtgever: woningcorporatie
Havensteder
Foto’s: Sebastian van Damme