previous arrownext arrow

Slider

Het Nieuwe Paviljoen, Haarlem

Met Dura Vermeer hebben we een visie gemaakt voor blok II, dat gesitueerd is aan het Reinaldapark in Haarlem, op de kruising van de Schipholweg en de Amerikaweg. Het woonblok vormt een belangrijk gezicht bij de entree van de stad.

Stad van parken
Haarlem is een stad van parken. De Haarlemmerhout is één van de bekendste en er is het prachtige Kenaupark, de Bolwerken, het Engelandpark en talloze kleinere parkjes. We zien het Burgemeester Reinaldapark als een onderdeel van deze weelderige groene onderlegger met statige panden die Haarlem kenmerkt. Als entree van de stad, komende vanuit Amsterdam, denken we dat het goed is om dat groene en statige karakter in de verschijningsvorm van blok II te tonen.

Harmonie
De opbouw van de gevel is in tweeën; de basis bestaat uit de plint van de parkeergarage met daarop drie woonlagen met wat kleinere woningen en daarboven twee woonlagen met grotere woningen. De gevel krijgt een opvallende en karakteristieke uitstraling die past bij de parkachtige omgeving. In de architectuur verwerken we elementen van de bebouwing in de Slachthuisbuurt, bijvoorbeeld de boogvormen boven de ramen. We streven naar harmonie tussen park, gebouw en de omringende bestaande bebouwing.

Solid
De structuur van het gebouw is die van een solid: de gevel is dragend en daardoor is het beschikbare vloeroppervlak vrij in te delen. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst appartementen samen te voegen of andere indelingen te maken. In de bovenste twee lagen van het gebouw komt een centrale videruimte met veel groen en licht en een omloop. De ruimte krijgt een open overkapping waarin PV panelen opgenomen worden.

Duurzaam materiaalgebruik
In deze visie hebben we twee ontwerpen gemaakt voor het uiterlijk van het gebouw. Het ligt, gezien de omliggende bebouwing, voor de hand om baksteen metselwerk toe te passen. We zien het als bouwende industrie echter als een belangrijke taak om te kijken of verder kunnen gaan in duurzaamheid; de ambitie is om bij verdere uitwerking te onderzoeken wat leem kan doen als duurzaam gevelmateriaal.

Rijke geschiedenis
De huidige situatie van blok II is die van een blok langs grote uitvalswegen en tussen stoere stenige gebouwen. Met een uitgesproken stevig èn parkachtig woonpaviljoen verklappen we wat Haarlem nog meer te bieden heeft; een rijke geschiedenis met prachtige statige panden aan weelderig groen.

Opdrachtgever: Dura Vermeer
Team: Marjolein van Eig, Marinda Verschoor