0530 beeld aanzicht vanuit hellemeerstraat
0530 beeld binnenplein aanzicht colonnade
0530 beeld nes
0530 beeld binnenplein midden
0530 model entree beeld 1
A4 1000
A3 500

0530 beeld aanzicht vanuit hellemeerstraat
0530 beeld binnenplein aanzicht colonnade
0530 beeld nes
0530 beeld binnenplein midden
0530 model entree beeld 1
A4 1000
A3 500
previous arrow
next arrow

Verdichting, Vijfhuizen

In Vijfhuizen komen 35 nieuwe appartementen van ruim 75 m2 op de plek waar nu 20 kleine vervallen woningen van 30m2 staan. Met deze inbreiding wordt tegemoet gekomen aan de toenemende vraag naar woningen, en specifiek appartementen, als alternatief voor de eengezinswoningen die momenteel het grootste deel van het aanbod vormen. Met de appartementen kan de doorstroming op gang komen, waarbij senioren uit de buurt kunnen verhuizen en er weer eengezinswoningen zullen vrijkomen voor jonge gezinnen.

Jaren ’60

Vijfhuizen ligt in de Haarlemmermeer, aan de oostkant van de stad Haarlem. Het dorp bestaat grofweg uit drie delen: de oude lintbebouwing, de uitbreiding uit de jaren ‘60 en de nieuwe wijk Stellinghof uit de jaren ‘90. Midden in het jaren ‘60 deel, aan de Woudweg, Groeneweg en Nes stonden 20 verouderde éénlaagse woningen van 30m2. Deze woningen voldeden niet meer aan de huidige eisen, ze waren te klein en in zeer slechte bouwkundige staat.

Straatgevels

De opzet van de wijk bestaat uit rechte straten en woonblokken die als een molenwiek naar de straat gericht zijn; er zijn geen achterkanten, alle woningen richten zich naar de straat. Dit principe passen we ook in de nieuwbouw toe. De appartementen komen in twee L vormen van twee lagen. Er is besloten niet hoger te gaan in verband met de omliggende bebouwing die bestaat uit één of twee lagen met een kap.

Passend in de buurt

De architectuur is rustig, passend in de buurt. De gevels bestaan uit geel/bruin baksteen metselwerk met bijzondere ‘borduurwerk’ details in een donkerdere bruin/rode steen. De hellende daken geven het geheel een vriendelijk karakter waardoor het past bij de schaal van de omgeving. De ruime voortuinen omzomen het plan met groen. Het binnenterrein is besloten en krijgt ook een groene inrichting.