L1140998
0590 Ringbaan Oost
0590 J.Beverwijckstraat 4
0590 Nieuwe Bossche tussenpad
0590 Spoordijk
0590 Vesaliushof

L1140998
0590 Ringbaan Oost
0590 J.Beverwijckstraat 4
0590 Nieuwe Bossche tussenpad
0590 Spoordijk
0590 Vesaliushof
previous arrow
next arrow

Spitsafdruk

De Sacramentstoren in Tilburg is een baken in de wijk en op allerlei belangrijke plekken te zien: de Ringbaan Oost en de Nieuwe Bosscheweg. Je ziet hem ook vanaf allerlei minder opvallende plekken. het perspectief is telkens anders. Dat is het bijzondere van een kerktoren.

Nieuwe bekroning

In ons voorstel bouwen we verder op de onderbouw en maken we een nieuwe bekroning van baksteen. Een stalen raamwerk met een gouden poedercoating houdt het metselwerk overeind. In de staalplaten schoren van dit raamwerk is de oude spits te herkennen. Het wisselende perspectief van de kijker zorgt voor verschillende doorkijkjes. Soms zie je meerdere spitsen tegelijk. De glans van de platen past bij de cijfers van de klok. ‘s Avonds kan dit prachtig aangelicht worden.

Hergebruik stenen

Het metselwerk wordt gevormd door de mooie dikke stenen die uit het afgebroken deel van de kerk komen. Dat kan op meerdere manieren; de kolommen worden in zijn geheel uit de dikke muren gezaagd, bijvoorbeeld uit de steunberen. Een andere mogelijkheid is om de stenen individueel schoon te bikken en daarmee de kolommen op te metselen. De kolommen zijn 1m10 dik en het geheel wordt 14 meter hoog.

Ode

Het is jammer dat de prachtige kerk deels afgebroken wordt. Met ons voorstel brengen we een ode aan de oude spits en de kerk. Tegelijkertijd maken we een nieuw baken, dat letterlijk en figuurlijk voortbouwt op wat er is.

Prijsvraag

Team: Marjolein van Eig, Melvin van den Houdt