Rozenprieel 01
Rozenprieel 02
Rozenprieel 03
Behoud en sloop
Rozenprieel Concept
beatrix in het rozenprieel
gevels
Rozenprieel Situatie

Rozenprieel 01
Rozenprieel 02
Rozenprieel 03
Behoud en sloop
Rozenprieel Concept
beatrix in het rozenprieel
gevels
Rozenprieel Situatie
previous arrow
next arrow

Rozenprieel, Haarlem

In het Rozenprieel worden 13 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd in opdracht van Ymere. Deze woningen komen op de plaats van een aantal gesloopte woningen op de hoek van de Van Marumstraat en de Klaverstraat, aan het Palmplein. Het nieuwe blok zal het totale bouwblok weer netjes afmaken.

De wijk

Het Rozenprieel is een gevarieerde wijk, zowel wat betreft de bewoners als de architectuur. De oorspronkelijke opzet van de wijk stamt uit het begin van de 20e eeuw, met de typerende afgeschuinde hoeken van de bouwblokken. In de jaren ‘70 heeft er grootschalige stadsvernieuwing plaatsgevonden waarvan de woningen grotendeels in bezit zijn van Ymere. In de afgelopen jaren heeft er op kleinere schaal sloop- nieuwbouw plaatsgevonden.

Woningen

Het inpassen van de 13 woningen is een complexe puzzel geweest. Aan de Klaverstraat is een klein appartementenblokje gemaakt, met in totaal 4 kleine woningen en een fietsenstalling. Twee loggia’s boven de entree vormen de buitenruimte van de appartementen. Aan de Van Marumstraat is de indeling verrassend. Op de begane grond komen er drie brede woningen, over twee stramienen. Erboven liggen zes woningen over twee verdiepingen.

Logica van de straat

De nieuwe architectuur sluit aan op de logica van de straat. Het oorspronkelijke rijtje aan de Van Marumstraat kenmerkte zich door een plint met verschillende gevels en op de verdieping een regelmatig ritme van ramen. Op de 2e verdieping zat een kap met pannen. Dit principe van het oude blokje komt in een abstractere vorm terug in de architectuur van het nieuwe blokje.

Diversiteit in de plint

De nieuwe plint laat een afwisseling zien van verschillende metselwerkvlakken in kleur en reliëf. Ter plaatse van de terugliggende delen is het metselwerk in de klamp gemetseld. De drie begane grondwoningen krijgen een gevelbankje aan de stoep. Het ritme van de plintvlakken in kleur volgt het stramien van de bovenliggende woningen.

De combinatie van oude en nieuwe architectonische elementen zorgt ervoor dat er een blokje verschijnt dat zich op een vanzelfsprekende manier voegt in de wijk.

Opdrachtgever: Woningcorporatie Ymere
Aannemer: Thunnissen
Team: Jonas Althuis, Marjolein van Eig, Jolien Streng