maquette 01
ZieglerBranderhorst_BUreauVanEig_IMd
Groen
ZB_Impressie_topview_daktuin1600x1000
Programma
ZB_173_Impressie_schouwburgzijde_v.2
IMG_5013_1600x800 zw2

maquette 01
ZieglerBranderhorst_BUreauVanEig_IMd
Groen
ZB_Impressie_topview_daktuin1600x1000
Programma
ZB_173_Impressie_schouwburgzijde_v.2
IMG_5013_1600x800 zw2
previous arrow
next arrow

Licht Verdicht

Licht Verdicht is een studie naar verdichting van de Rotterdamse binnenstad. Het is een zoektocht naar de mogelijkheden van nieuwbouw of verbouw op/naast/onder de bestaande voorraad. Door de bestaande bebouwing als uitgangspunt te nemen, als canvas om verder op te bouwen, zorgen we dat de basis van de stad Rotterdam, de fundamenten, hersteld en vernieuwd worden. Op deze manier krijgt Rotterdam een architectonische verdieping en continuïteit die van de stad meer een eenheid maakt.

Maaskant

Samen met Ziegler|Branderhorst en IMd hebben we  onderzoek gedaan naar de Lumière locatie, aan de noordkant van het centrum en in bezit van Manhave Vastgoed. Deze locatie wordt begrensd door het concertgebouw de Doelen aan de ene kant en de gelauwerde nieuwbouw van Schaap-Citroen aan de zuidzijde. De locatie is vernoemd naar de voormalige Lumière bioscoop op de oosthoek, waar de Lijnbaan langsloopt. Bovenop de plint staat één van de drie Lijnbaanflats, ontwerp Maaskant en Van Tijen en sinds 2010 rijksmonument, als onderdeel van het monumentale Lijnbaanensemble.

Kwaliteiten

Bij de studie zijn we zoveel mogelijk uitgegaan van de kracht en de kwaliteiten van de locatie zelf. De Lumiere hoek leent zich goed voor hoogbouw; het vormt een mooi einde van de Lijnbaan-winkelstraat en zorgt voor de nodige verdichting in de vorm van een flexibel in te richten woontoren. De toren krijgt een dragende gevel, waardoor het vloeroppervlak vrij in te delen is. Het huidige bitumenlandschap op de laagbouw, waar een groot deel van de binnenstad op uitkijkt, is goed geschikt voor aanbrengen van het nodige groen in dit gebied, zodat zowel de huidige, als de toekomstige bewoners straks een mooi uitzicht hebben. Bovendien vertraagt het groenpakket de afvoer van regenwater, waardoor het riool bij hevige regenval ontlast wordt.

Nieuw ensemble

Constructief behalen we voordeel uit het dichtleggen van het binnengebied, waar we ook een mooie semipublieke binnentuin aanleggen, boven een nieuwe grote publiek toegankelijke fietsenstalling, mogelijk gemaakt door het verleggen van de entree van de huidige parkeergarage. Met de voorgestelde ingrepen, die zowel groot- als kleinschalig zijn, ontstaat een prachtig nieuw Lijnbaanensemble dat toekomstige veranderingen kan ondervangen en dat een waardige beëindiging van de Lijnbaan zal zijn.

Publicatie

Op 11 mei 2017 vond de boekpresentatie van de publicatie van het onderzoek plaats in HNI/NAI booksellers. Op 9 juni zal het onderzoek centraal staan tijdens het symposium van de Rotterdamse dakendagen.

Opdrachtgever: BNA en Marc Ibelings ism gemeente Rotterdam, Manhave Vastgoed
In samenwerking met: Ziegler I Branderhorst, IMd
Team: Marjolein van Eig, Marinda Verschoor