plantsoenen 01
plantsoenen LvD 02
plantsoenen LvD 01
plantsoenen 03
plantsoenen 02
plantsoenen 04
plantsoenen 05
plantsoenen 06
plantsoenen locatie

plantsoenen 01
plantsoenen LvD 02
plantsoenen LvD 01
plantsoenen 03
plantsoenen 02
plantsoenen 04
plantsoenen 05
plantsoenen 06
plantsoenen locatie
previous arrow
next arrow

De Plantsoenen, Haarlem

In de Europawijk in Haarlem-Zuid worden vier galerijflats uit 1969 gerenoveerd. De flats maken deel uit van het complex De Plantsoenen, dat in totaal uit 207 woningen bestaat. Er is urgentie om het complex zo snel mogelijk aan te pakken vanwege de onveiligheid van de betonconstructie van de galerijen en balkons. Ymere maakt gebruik van deze gelegenheid om het complex grootschalig te verduurzamen en het maaiveld te verlevendigen met nieuwe woningen.

Het complex

Elke galerijflat bestaat uit een bergingenplint met daarboven zes woonverdiepingen. In het midden van de blokken zit een tweezijdig georiënteerde entree, die leidt naar de galerijen op de verdiepingen. De galerijen kijken uit over de parkeerplaats terwijl de balkons uitzicht hebben op groen.

Uniek aan de flats is de constructie van grindbeton, gebouwd volgens het EBO-II systeem. Dit destijds vernieuwende systeem is een mengvorm tussen giet- en montagebouw. Door de tijd heen werd echter duidelijk dat het versneld uitgeharde beton niet bestand bleek tegen weer en wind. Hierdoor is het beton gaan afbrokkelen ter plaatse van de uitkragende delen van galerijen en balkons.

Renovatie en verduurzaming

De grootste opgave van de renovatie is het vervangen van de galerijen en balkons. Nieuwe betonnen vloeren worden door middel van consoles aan de bestaande constructie gehangen. De aanpak van de balkons en galerijen biedt tegelijkertijd een kans om de bestaande gevels te isoleren. Door ook de installaties te vernieuwen, worden de woningen met E, F en G-labels verbeterd naar label A.

Ondertoppen in de plint

In het ontwerp wordt veel aandacht besteed aan een nieuwe, verhoogde plint. De huidige plint van de blokken, met garages en bergingen heeft weinig kwaliteit. Met het verplaatsen van de bergingen naar de garages komt er ruimte vrij voor extra woningen. Deze extra woningen zijn hard nodig en verlevendigen bovendien het maaiveld de groenzijde. Een nieuw, stevig hekwerk op de eerste verdieping zorgt ervoor dat de flats een robuuste basis krijgen. De entrees aan beide kanten van de flats worden geaccentueerd door een nieuwe luifel met belettering. Het interieur van de entrees wordt ook vernieuwd. In totaal kunnen er 19 extra woningen gerealiseerd worden.

Galerijen en balkons

Elk blok krijgt een eigen accentkleur. Die kleur wordt toegepast op de hekwerken, bij de hoofdentrees en bij de woningentreedeuren op de verdiepingen. Doordat de balkonzijde andere hekwerken krijgt dan de galerijzijde, krijgen de flats een duidelijke oriëntatie. De nieuwe voorzetgevel langs de balkons en galerijen wordt afgewerkt met houten delen.

Met deze ingrepen worden de flats verduurzaamd, krijgen ze een voor- en achterkant op een stevige plint en, als de bewoners akkoord gaan, komen er ook nog 19 nieuwe woningen bij die leven brengen aan de openbare ruimte.

Opdrachtgever: woningcorporatie Ymere
Aannemer: Rutges
Fotograaf bestaande situatie: Loes van Duijvendijk
Team: Marjolein van Eig, Jolien Streng, Daniël van der Woude