burchardplatz 01
burchardplatz 02
burchardplatz 03
locatie 02
locatie 01
situatie
doorsnede 02
doorsnede 01

burchardplatz 01
burchardplatz 02
burchardplatz 03
locatie 02
locatie 01
situatie
doorsnede 02
doorsnede 01
previous arrow
next arrow

Burchardplatz, Hamburg

In het voorjaar kregen we de eervolle vraag om mee te doen aan de bijzondere wedstrijd voor een nieuw paviljoen op de Burchardplatz in Hamburg. Dit plein ligt op een unieke locatie midden in het historische Kontorhausviertel. Het plein wordt omringd door expressionistische bakstenen gebouwen, waarvan er meerdere zijn aangewezen als Unesco-erfgoed. Het Chilehaus van Fritz Höger is het bekendste gebouw.

Paviljoen

De vraag betreft een paviljoen in het midden van het plein, dat de komende jaren zal veranderen van parkeerplaats naar stadsplein. Het herbergt een kleine horecaruimte, en bijbehorende dienstruimtes.

De keuken met de bar vormt het centrale element van het paviljoen. Vanachter de bar is er goed zicht op het plein rondom. Het paviljoen herbergt ook een aantal ruimtes die liever niet gezien worden; ruimtes met afval, opslag en techniek. Deze meer gesloten delen liggen aan de noordzijde van het gebouw. Het paviljoen opent zich met grote ramen naar de drie Unesco-monumenten rondom haar, hier is het paviljoen ook wat breder. Aan deze kant schijnt gedurende de dag de zon; hier is het goed toeven met mooi zicht op de drie Unesco-monumenten.

Citaat van frivoliteit, zwaarte en detail

Een paviljoen in deze omgeving die zo stenig is, verdient zwaarte. Deze zwaarte krijgt haar expressie in het dak van baksteen. Het Chilehuis herbergt meerdere boogvormen; de rondboog, puntboog, tudorboog en segmentboog. In het paviljoen citeren we de segmentboog; een mooie, simpele boogvorm. De relatie met het Chilehuis wordt hier duidelijk en in de avond wordt deze boog prachtig uitgelicht.

Het nieuwe Chilepavillion viert de architectuur van het Chilehaus, Sprinkenhof en Molenhof. Het paviljoen citeert op vrolijke wijze de geruststellende, zware baksteenarchitectuur, de bijzondere details en de frivole vormentaal van het erfgoed rondom haar. Als een echo leggen deze citaten relaties met de omliggende gebouwen en richten de blik terug naar die gebouwen, waardoor beide elkaar versterken en nog meer gaan stralen.

Goethe

De dakrand van het paviljoen wordt versierd met een echt citaat. Het is een citaat van Goethe uit Faust en het wijst ons erop dat niets vanzelfsprekend is, dat we ons moeten blijven inzetten:
„Was du ererbt von deinen Vätern hast,
erwirb es, um es zu besitzen!
Was man nicht nützt, ist eine schwere Last
Nur was der Augenblick erschafft, das kann er nützen.“

Opdrachtgever: Sprinkenhof GmbH, Gemeente Hamburg
Team: Marjolein van Eig, Jolien Streng, Daniël van der Woude