• 20160912_coffeeandbikes_render_small
  • F:Dropboxeigen werk�450 Coffee and bikesSchemes Model (1)
  • \SERVERbiq_bureauvaneig�450 Coffee and bikesACAD�450 scheme
  • Y:�450 Coffee and bikesACAD�450_3100 hond haan (1)

Coffee and bikes, Delft

De samenwerking tussen Biq Architecten en BureauVanEig heeft geleid tot het winnen van de selectie voor een nieuwe ‘Coffee and bikes’ voor de TU Delft. Aan het plein van de faculteit voor Industrieel Ontwerpen komt een gebouwde fietsenstalling die plaats biedt aan 1450 fietsen. Deze nieuwe stalling ligt centraal op de campus en wordt daarom gecombineerd met een fietsenwerkplaats en een koffievoorziening.

In de visie van Biq/BureauVanEig is zorgvuldig rekening gehouden met de campusveranderingen die de TU Delft de afgelopen jaren doorvoert. De Mekelweg, van oudsher de centrale as, is een brede groene zone geworden, een prachtig park, met wandelpaden waar de gebouwen op een ontspannen manier aan staan. De koffievoorziening is hierin onderdeel van een zone die learning campus genoemd wordt. Hierin liggen de bibliotheek, de aula en het Pulsegebouw dat momenteel gerealiseerd wordt. Samen met de Coffee and bikes vormen zij de gemeenschappelijke centrale voorzieningen voor de gehele campus. In het ontwerp wordt het groene tapijt, dat van het dak van de bibliotheek komt en onder de aula doorgaat, doorgetrokken naar het plein, dat de toepasselijke naam het Plein gekregen heeft.

Het ongewone programma, met veel fietsen en een beetje koffie, in een omgeving met grote en deels onpersoonlijke gebouwen vraagt om een duidelijk voorstel. Het nieuwe gebouw zal aan de ene kant omgaan met de grootschalige omgeving en tegelijkertijd zal het een prettige en persoonlijke plek worden aan het Plein.

In het ontwerp wordt een transparante glazen koffie/werkplaatsvoorziening geplaatst op een groene terp, onder een fietsendek. Daarmee krijgt het geheel de uitstraling van een paviljoen met fietsen. Een luie trap is tevens zittribune met overzicht over het plein. Bovenop de koffievoorziening bevindt zich de tweede stallingslaag die oversteekt en als luifel voor de koffiebar dient. Het transformatorhuis dat zich op de hoek van locatie bevindt wordt vrijgehouden en is als baken voor de hoofdfunctie van het gebouw aan het ontwerp toegevoegd.

Het voorstel voor de groene terp vangt allerlei vliegen in één klap. Zo zullen de fietsen op maaiveldniveau aan het oog onttrokken worden en kan de fietsenstaller tegelijkertijd vrij naar buiten kijken. Dit geeft een veilig gevoel. De terp zorgt bovendien voor een alzijdig gebouw en daarmee wordt de relatie tussen het Plein en de faculteit voor technische bestuurskunde aan de Landbergstraat verbeterd. De groene heuvel met terrassen-trap is aan de pleinkant georiënteerd op de zon en zal een populaire verblijfsplek worden.

Begin 2017 zal gestart worden met de realisatie.

Biq Architecten
TU Delft

Architectenweb
De Architect