•       

Woudweg/Groeneweg, Vijfhuizen

Vijfhuizen ligt in de Haarlemmermeer, aan de oostkant van Haarlem. Het dorp bestaat grofweg uit drie delen: de oude lintbebouwing, de uitbreiding uit de jaren ‘60 en de nieuwe wijk Stellinghof uit de jaren ‘90. Midden in het jaren ‘60 deel staan 20 verouderde éénlaagse woningen van 30m2. Deze woningen voldoen niet meer aan de huidige eisen.

De opzet van de wijk bestaat uit rechte straten en woonblokken die als een molenwiek naar de straat gericht zijn; er zijn geen achterkanten, alle woningen richten zich naar de straat. Dit principe passen we ook in de nieuwbouw toe. De appartementen komen in twee L vormen van twee lagen. Er is besloten niet hoger te gaan in verband met de omliggende bebouwing die bestaat uit één of twee lagen met een kap.

Na een uitgebreide studie naar verschillende stedenbouwkundige modellen is besloten om 35 appartementen toe te voegen. De nieuwe parkeerplaatsen worden opgenomen tussen grote groene plantenbakken met bomen. Dit past bij de opzet van Vijfhuizen met grote groene voortuinen en ruime straatprofielen.

De architectuur is rustig, passend in de buurt. De gevels bestaan uit baksteen metselwerk met bijzondere ‘borduurwerk’ details in een donkerdere steen. De hellende daken geven het blok een vriendelijk karakter waardoor het blok past bij de schaal van de omgeving.

Opdrachtgever: Ymere