Portiersloge, Westergasfabriekterrein

BureauVanEig heeft de architectenselectie gewonnen van de nieuwe portiersloge op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Het gebouwtje moet plaats bieden aan 2 portiers, een keuken, toiletruimte, installaties en bergruimte. De uitdaging zat er onder meer in de footprint zo klein mogelijk te krijgen, in verband met het vigerende bestemmingsplan.

Het terrein van de Westergasfabriek is monumentaal, het is aan het einde van de 19e eeuw  ontworpen door architect Isaac Gosschalk. Hij ontwierp in een voor die tijd kenmerkende en door hemzelf mede vormgegeven Hollandse renaissancistische-eclectische stijl. Het is een rechtlijnig en rationeel ontworpen fabriekscomplex met een functionele uitstraling, voorzien van ornamenten. Voor de nieuwe portiersloge is het de wens van monumentenzorg dat het gebouwtje zich ondergeschikt opstelt ten opzichte van de grote panden.

In het ontwerp is rekening gehouden met de verschillende lagen die de context aanreikt; de monumentale gebouwen, het Engelse landschapspark aan de noordzijde en de nieuwe landschappelijke ingrepen. Ook is gekeken naar de geschiedenis van de portiersloges en het archetype dat in de loop van de tijd is ontstaan; een glazen gebouwtje met een flinke luifel.

De footprint van het nieuwe gebouwtje is achthoekig, gelijk aan de vorm van de historische, afgebroken historische loge. Deze vorm is ideaal voor de functie; het garandeert de juiste zichtlijnen voor de portiers van binnenuit naar buiten en andersom, voor de bezoekers naar het gebouwtje en landschap. De grote luifel werkt uitnodigend en weert de zon. De materialisatie zal bestaan uit metalen gevelplaten, passend bij het industriële karakter van het gebied, met een roestrode kleur die zich voegt naar de roodbruine bakstenen van de omliggende bestrating en gebouwen. Het overige materiaal zal bestaan uit hout, vlaswol voor de isolatie en plantaardige dakbedekking. Op het dak komen PV panelen die de installaties voorzien van stroom.

De verschillende onderdelen van het programma zijn als een 3d puzzel in elkaar gepast. Het gehele interieur is één grote slimme werkplek/opbergruimte geworden die werkt als een machine. Hierdoor is een heel compact ontwerp gemaakt, dat de gewenste footprint van 15 m2 goed benadert. Het doel is om de nieuwe permanente portiersloge eind 2019 op te leveren.