•  

Nationaal lucht- en ruimtevaart laboratorium, Amsterdam

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart laboratorium staat op het Schinkelterrein in Amsterdam. Het is een complex van gebouwen van architect Maaskant, dat in de loop van de tijd was volgebouwd en daardoor lastig beheersbaar geworden. Met de sloop van een aantal gebouwen en het omsluiten van de vrijgekomen ruimte met nieuwbouw, is een complex gemaakt dat overzichtelijk is, met één entree. Het binnenterrein bestaat uit twee delen; één meer technisch ingericht deel en een groene hof met zitplekken en beplanting. De glazen loopbruggen zorgen voor een makkelijke en overzichtelijke circulatie op de eerste verdieping en voor een vrije begane grond. De nieuwbouw zorgt aan de Zuidkant voor een duidelijk straatprofiel. Hier is een secundaire entree, waarmee het gebouw flexibel is; bij eventuele krimp van het NLR kan dit deel afgescheiden worden.

Het NLR had een verborgen schat in het midden van het complex: het karakteristieke voormalige windtunnelgebouw. Hier werden vroeger modellen getest, door zijn enorme betonnen schachten leek het onbruikbaar. Echter, door de kracht van dit gebouw te herkennen en hier het bedrijfsrestaurant te plaatsen, vormt dit pand nu juist het hart van het nieuwe NLR. De nieuwe binnentuin is een structurerend en oriënterend element. Bij binnenkomst in de entreehal van Maaskant is er direct zicht op de binnentuin met het voormalige windtunnelgebouw. Maaskant zei: “luchtvaart associeer je met leegte, met hoogte” en hij maakte in het NLR een prachtige entree. De hal is een indrukwekkende vide ruimte, waar het je bovenin inderdaad duizelt. De verouderde gebouwen zijn gesloopt, het voormalige windtunnelgebouw komt hierdoor vrij te staan. De gebouwen van Maaskant en zijn gerenoveerd, in samenwerking met Wessel de Jonge Architecten.

De nieuwbouw heeft, op een abstracte manier, dezelfde architectonische opbouw als de gebouwen van Maaskant. Er is een betonnen plint, een middendeel van baksteen en een gebogen dak. De betonconstructie is expressief en zichtbaar. De V-vormige kolommen zijn door het hele gebouw te zien. De entreehal is spectaculair; hier is een vide over de gehele hoogte die wordt begrensd door betonnen wanden en een mooie houten kern met toiletten. Door de grote glazen pui is het voormalige windtunnelgebouw goed te zien. Het geheel ademt de sfeer van geschiedenis en innovatie; een mooie combinatie.

Opdrachtgever: NLR
Ontwerp en uitwerking in dienst van Inbo
Team: Jacques Prins, Josine van Gulik, Wessel de Jonge architecten
Functie: project architect
Fotograaf: Jan de Vries

Programma: kantoorruimtes (deels geschikt voor het Nieuwe Werken), laboratoria, vergaderzalen, een auditorium, bedrijfsrestaurant, een museum en een entree met hospitality functie
Oppervlakte: 6.650 m² BVO nieuwbouw, 6.770 m² BVO renovatie
Oplevering: voorjaar 2016