Malieklos, Rotterdam
Malieklos is een vervangend sloop-nieuwbouwproject in de Slaghekbuurt in Hillesluis, Rotterdam Zuid. Hillesluis is een typische stadswijk en het is één van de zeven Focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. De wijk kent een relatief jonge bevolking en hechte familiegemeenschappen met verschillende culturele achtergronden. De kracht zit in de afwisseling van levendige randen en rustige binnengebieden en de centrale ligging ten opzichte van het centrum van Rotterdam.

De Slaghekbuurt is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. De structuur bestaat uit stedelijke blokken van 4 lagen hoog. In de jaren ’80 is er gerenoveerd op de bekende Rotterdamse wijze; met trespa dakdozen en kunststof kozijnen. In de jaren ’90 is er het één en ander gesloopt om ruimte te maken voor een plein en nieuwe woonblokken. Dit is gedaan in een andere stijl dan die van de omliggende bebouwing. Door deze ingrepen is de buurt erg verfommeld, de straten tonen een onrustig beeld. Uitgangspunt voor dit schetsvoorstel is het terugbrengen van eenheid en rust. Daarbij gaan we uit van de buurt zoals deze aan het begin van de 20e eeuw ontworpen is; stenige solide panden met een klassieke gevelopdeling van een plint, een midden en een dakrand. Op deze manier wordt de ensemblewaarde van de Slaghekbuurt versterkt.

De groep die hier woont en gaat wonen bestaat voor een deel uit jonge gezinnen, zij wonen graag aan woonstraten waar het fijn spelen is. In het voorstel hebben we daarom veel aandacht besteed aan de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte. De overgangszone tussen de stoep en de woning hebben we ingericht met stenen bankjes, trappen naar de woning en een Delftse stoep. Dit zorgt voor een typische stedelijke woonstraat. De woningen op de begane grond liggen verhoogd ten opzichte van de stoep. Er zit een niveauverschil in de straten dat we gebruiken; de woningen en overgangszone trappen af, hierdoor krijgt een straat een vriendelijke schaal.  Alle appartementen op de begane grond krijgen een toegang vanaf de straat. Binnen dezelfde structuur hebben de appartementen op de verdiepingen een entree aan de galerij.

In het vervolgtraject kijken we naar de mogelijkheid van hergebruik van materialen uit de te slopen panden, bijvoorbeeld de hardstenen plinten en waterslagen.

Opdrachtgever: Woonstad
Schetsvoorstel