Blok G6, Leidsche Rijn Centrum
Blok G6 ligt in het nieuwe centrum van Leidsche Rijn. Het ontwerp van het blok is verdeeld over 3 architecten in 6 delen van ongeveer 20 appartementen; 2 woongebouwen per architect. BureauVanEig heeft het hoekblok aan het park van Boedapest vormgegeven en het middenblok langs de Romestraat. 

De referenties voor onze ontwerpen voor stadsblok G6 in het tweede centrum van Utrecht vonden we in het eerste centrum van Utrecht. Hier zijn bijzondere grachten met spannende deurtjes, mooie dichte metselwerkgevels, veel steen en fascinerende boogvormen ter plaatse van de onderdoorgangen. Deze stenige omgeving past ons goed. Het vormt een prachtig decor voor het alledaagse leven. Het dringt zich niet op maar de materialiteit geeft mensen geborgenheid en maakt deze grachten goede plekken om op een terrasje te zitten of een wandeling te maken.

Voor het middenblok langs de Romestraat zijn we uitgegaan van de opbouw van het traditionele Europese stadsblok met een plint, midden en dakrand. Het hoofdaccent ligt bij de entree van dit blok. We hebben niet alleen gekeken naar de traditionele opbouw van het stadsblok, maar ook naar de stedenbouwkundige principes van de Europese stad. Zo hebben we het accent van dit blok op het midden van de as van de Valletstraat gelegd. Hierdoor wordt het blok stevig verankerd in de omgeving.

Detaillering en materialisering
Het hoekblok is sculpturaal in haar opzet, de baksteen is een dubbeldikke steen, die daardoor goed te zien is van een afstand en een mooie textuur vormt. Hier onderscheidt de plint zich in massieve boogvormige raamopeningen en een iets lichter baksteen. De dakrand is een mooi en hoog stuk metselwerk dat deels ook in een lichtere steen wordt uitgevoerd. De grote balkonuitsparing aan de kant van het park van Boedapest kenmerkt de hele hoek. De punt mondt uit in een verbijzondering in het metselwerk.

De plint van beide blokken wordt gevuld met brass-achtige invulling. Deze details geven beide blokken een moderne invulling, ze vormen een frivool accent in een klassieke opzet. Deze fragiele ‘gouden randjes’ komen ook terug in het balkonhek dat meebuigt met het park van Boedapest.

Opdrachtgever: Dura Vermeer
Selectie
Overige architecten: Zecc Architecten, De Zwarte Hond