Eindgemaal, Rivierenbuurt

Het rioolstelsel van de Rivierenbuurt in Amsterdam wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. In het hart, op het diepste punt, komt het eindgemaal van dit netwerk van buizen. Onder de grond komt een grote betonnen bak, waar alle materie samenkomt en afgevoerd wordt naar de RWZI. De installaties die zich hier bevinden hebben af en toe onderhoud nodig en daartoe dient er bovengronds een toegang te komen die bestaat uit een volume met een trap en een flink betonnen plateau met luiken.

De locatie van dit diepste punt bevindt zich in een bloemenperk op de hoek van de Rooseveltlaan met de Waalstraat. De groenstrook is onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor Zuid, ontworpen door Berlage. In het ontwerp streven we naar een zo laag mogelijk impact van het gebouwtje op het groenplan. De bomen die er staan blijven in tact. Daarnaast geeft het ontwerp een eigen antwoord op de rijke architectuur en complexe detaillering die er in de omgeving te vinden is.

De bovenbouw bestaat uit 3 dozen van verschillende groottes maar met dezelfde verhoudingen. De dozen trappen af, gelijk met de trap die afdaalt naar de kelder. De opbouw van de volumes is abstract en bestaat uit strak gedetailleerd baksteen metselwerk. In de blinde gevels aan de zijde van de Rooseveltlaan is een reliëf aangebracht, dit zorgt voor schaduwwerking gedurende de dag en vermindert aantrekkingskracht voor wildplakkers en graffitispuiters. De kopse kanten van de dozen laten enkel baksteen koppen zien. Aan de kant van het plantsoen, op de zon, is een zitplek gemaakt.

Abstractie is ons antwoord op de architectuur in het plan Berlage. Inspiratie voor het ontwerp is gevonden in de abstracte schilderijen van Josef Albers en de strakke dozen van Donald Judd. Door uit te gaan van één vorm, de rechte hoek, gaat de aandacht van de toeschouwer naar de schoonheid van de verhoudingen en het materiaal. De opbouw, kleur en textuur van de vlakken worden belangrijk en de verbindingen van de vlakken onderling.

Opdrachtgever: Waternet, gemeente Amsterdam
Projectbegeleiding: De Haan Consult
Architectenweb