Publicatie Zwitsers blad Modulor
20 augustus 2018
Het Zwitserse architectuurtijdschrift Modulor besteedt deze maand aandacht aan de ‘New Dutch’, met BureauVanEig als één van de zeven beschreven bureaus. Hoofdredacteur Marko Sauer beschrijft het als volgt: “while most people were still rubbing the dust raised by the Superdutch from their eyes, a new movement in architecture arose in the Netherlands from everyday architectural positions. Modular_BureauVanEig

Nominatie Noordhollandse architectuurprijs
10 juli 2018
De Kijkkoepel bij fort bij Krommeniedijk is, samen met de renovatie en herbestemming van het fort, genomineerd voor de Arie Kepplerprijs in de categorie herbestemming.
Het tijdschrift

Het Nieuwe Paviljoen
April 2018
Samen met Duravermeer ontwikkelden we een visie voor Blok II in de Slachthuisbuurt in Haarlem. Het parkachtige woongebouw, Het Nieuwe Paviljoen, vormt de entree van Haarlem en toont de rijkdom die de stad te bieden heeft; statige paviljoens aan prachtige parken.

Opening Kijkkoepel
16 maart 2018
Op 16 maart werd de K’IJKkoepel, een nieuw vogeluitkijkpunt op een voormalige schietkoepel bij fort bij Krommeniedijk, feestelijk geopend.

Opiniestuk NRC
19 februari 2018
NRC publiceerde ons opiniestuk: “Investeer in architectuurtalent”, waarin we een pleidooi houden voor toegankelijkheid van talent in de Nederlandse aanbestedingscultuur, waarvan de selectie nu enkel gericht is op ervaring.  

Radio 1
Op 12 januari opende Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling “Letters to the mayor”. 50 Architecten schreven een brief aan burgemeester Aboutaleb. Onze Brief gaat over Toekomst en Traditie. Het gebrek aan kansen voor talent om te bouwen is een bedreiging voor de kwaliteit van de Nederlandse architectuur die internationaal geroemd wordt. Daarnaast houden we een pleidooi voor behoud van de typische Rotterdamse wederopbouw architectuur uit de jaren ’50, die bedreigd wordt door sloop. We werden geciteerd door Rtv Rijnmond en Tracy Metz pikte onze brief eruit voor haar wekelijkse fragment op Radio 1.

Opnieuw genomineerd
1 november 2017
‘t Melkhuisje is, na de Haarlemse Lieven de Keypenning en de nationale Arc Award, wederom genomineerd. Dit keer voor de internationale Brick Award 2018.

Start bouw Bikebar, TU Delft
1 juni 2017
Op 1 juni is de bouw gestart van het project Coffee and bikes op de campus van de TU Delft. Het ontwerp is een samenwerking tussen Biq Architecten en BureauVanEig. Het gebouw voorziet in de bijzondere combinatie van een fietsenstalling voor 1450 fietsen en een koffievoorziening, schuin tegenover de aula. De architectuur voegt zich naar de visie van de TU Delft: de uitstraling is in overeenstemming met het gebruik, in de traditie van de nuchtere, zakelijke, ingenieurs architectuur. De oplevering is naar verwachting eind 2017.

Publicatie Licht Verdicht
11 mei 2017
Op 11 mei was in HNI/NAI booksellers de boekpresentatie van de publicatie Licht Verdicht met daarin ons onderzoek naar verdichting van de Lumière locatie in Rotterdam. Op 9 juni zal tijdens de Rotterdamse dakendagen een symposium plaatsvinden waarin het onderzoek naar verdichting van de Rotterdamse binnenstad centraal zal staan.

Winst selectie Rivierenbuurt, Amsterdam
24 februari 2017
BureauVanEig is door de gemeente Amsterdam en Waternet geselecteerd voor het ontwerp van de bovenbouw van het eindgemaal Rivierenbuurt, onderdeel van de renovatie van het rioolstelsel in dit deel van Amsterdam.

Debat
26 januari 2017
Naar aanleiding van het verschijnen van Oase nummer 97 getiteld Actie en Reactie organiseert de studievereniging Argus, van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, een debat avond. Met vier sprekers wordt gediscussieerd over de thema’s, history, monumentality and craft. Tom Avermaete is moderator namens Oase. Marjolein van Eig is één van de genodigde sprekers.

Winst selectie Vijfhuizen
6 december 2016
Vlak voor het eind van het jaar kregen we goed nieuws: we hebben de architectenselectie voor het ontwerp van 40 appartementen in Vijfhuizen gewonnen. In opdracht van Ymere en in samenwerking met de ontwikkelende aannemer Thunnissen gaan we in het nieuwe jaar aan de slag met deze mooie locatie in het hart van het dorp, vlakbij Haarlem.

Frankfurter Dialogen, VAI
24 november 2016
In het kader van de tentoonstelling Maatwerk organiseert Het Nieuwe Instituut een lezingenreeks in Rotterdam, Antwerpen en Frankfurt. Marjolein van Eig is uitgenodigd in het Vlaams Architectuur Instituut in Antwerpen om een lezing te geven over het gebruik van referenties in haar werk. Aansluitend vindt een debat plaats met prof Daniel Rosbottom, ONO architecten en studio Thys Vermeulen.

brugwachter2 Nominaties
12 september 2016

‘t Melkhuisje is maar liefst 2 keer genomineerd deze maand voor een mooie architectuurprijs. Het betreft de landelijke Arc Awards Architectuur en de Haarlemse Lieven de Keypenning.

damTentoonstelling Frankfurt
01 september 2016
BureauVanEig maakt deel uit van de tentoonstelling over een nieuwe generatie architecten uit Nederland en Vlaanderen, die vanaf 8 oktober 2016 te zien zal zijn in het DAM in Frankfurt. Een aantal maquettes, waaronder die van de Koepel op de Overplaats en ‘t Melkhuisje, zal onderdeel zijn van een zogenaamde Wunderkammer, waar meerdere architecten aan deelnemen. De tentoonstelling wordt gecureerd door het VAI en Veldwerk architecten. Zie ook Architectenweb.

entree zuidStart Bouw Entree
01 september 2016
De bouw is gestart van de nieuwe entree voor stadsdeel Zuid in Amsterdam. Het gebouw van Claus en Kaan uit 2007 krijgt een nieuw tochtportaal met een mooie luifel. Het voorliggende openbaar gebied gaat de gemeente ook aanpakken.

SonneveldVloeken in de kerk
29 april 2016
Op Archined verscheen vandaag de column ‘Vloeken in de kerk’. Het gaat over de interventie op Huis Sonneveld in Rotterdam.

jaarboek 20162x in het jaarboek Architectuur

19 april 2016
Zowel ‘t Melkhuisje als de Koppen publicatie krijgen aandacht in het jaarboek Architectuur 2015/2016. ‘t Melkhuisje behoort daarmee tot de 30 beste architectuurprojecten van 2015.

javastraat 2Bouwaanvraag Javastraat goedgekeurd
07 april 2016
De aanvraag omgevingsvergunning voor de Javastraat in Haarlem is goedgekeurd. Het pand krijgt een nieuwe 2e verdieping, de gevel krijgt nieuwe kozijnen. Het hele pand wordt wit gekeimd, waardoor het een mooie eenheid zal gaan vormen met het spiegelpand aan de Cronjéstraat.

de architect
Covergirl
Februari 2016
‘t Melkhuisje krijgt deze maand veel aandacht in het blad de Architect.

hauserEerste buitenlandpublicatie
18 maart 2016
Het Duitse blad Hauser schrijft met lof over ‘t Melkhuisje ganz schon!

garstkampWinst selectie Garstkamp

25 februari 2016
We zijn door Ymere geselecteerd voor de renovatie van 2×2 seniorenflats in Amsterdam Zuidoost. Het betreft onder anderen vervanging van de hekwerken, schilderwerk van het beton en een nieuwe entreepartij. Ook de algemene ruimtes binnen krijgen een opknapbeurt.

tudorTudorpark
20 februari 2016
De studie naar seniorenappartementen in Tudorpark voor Ymere en het Podium voor architectuur hebben we gepresenteerd aan geïnteresseerden in Hoofddorp. De presentatie was een succes, de opkomst en belangstelling was groot.

zwatra bouwStart bouw Zwatraflat
01 oktober 2015
De bouw van de nieuwe bergingen voor de Zwatraflat en het de nieuwe inrichting van het binnenterrein is in volle gang. De oplevering zal in het voorjaar plaatsvinden.

volkskrant‘t Melkhuisje in de Volkskrant
25 augustus 2015
Architectuurjournalist Kirsten Hannema geeft ‘t Melkhuisje in de Volkskrant maar liefst 4 sterren. Ze schrijft: “Met deze eigenzinnige presentatie van het archetypische huis geeft Van Eig een sterk visitekaartje af. Haarlem is sinds vandaag een architectonische parel rijker”. 

brugwachterFeestelijke opening ‘t Melkhuisje
26 augustus 2015
‘t Melkhuisje zal op 26 augustus feestelijk geopend worden door burgemeester Schneiders van de gemeente Haarlem.

servicecentraTweede plaats in selectie Servicecentra gemeente Rotterdam
19 juni 2015
In samenwerking met Biq Architecten hebben we de tweede plaats gehaald met ons voorstel voor de nieuwe servicecentra voor de gemeente Rotterdam. We scoorden van alle partijen het beste op kwaliteit, ontwerp en proces. 

nrcKoppen in NRC

20 mei 2015
Journalist Bernard Hulsman schrijft op de achterkant van NRC over de Koppen publicatie.

bloemhofTweede plaats in selectie Bloemhof
11 mei 2015
Samen met StudioLS en BuroM2R hebben we de tweede plaats gehaald in de selectie van de gemeente Rotterdam voor de renovatie van twee basisscholen, de Bloemhof, in Rotterdam Zuid.

koppenPublicatie Koppen
27 maart 2015
Op 27 maart 2015 verschijnt de publicatie Koppen, over kopgevels in de woningbouw in de afgelopen 125 jaar, door Marjolein van Eig en Lidwine Spoormans. De verschijning gaat samen met een tentoonstelling in de NAI bookshop. 

koepelKoepel wint Abe Bonnemaprijs
15 november 2014

Marjolein van Eig heeft met het project Koepel op de Overplaats de eerste Abe Bonnemaprijs voor jonge architecten gewonnen. Uit het juryrapport: Het koepeltje is een object met in potentie monumentale waarde, omdat het met minimale – maar voor de bouwkunst essentiële – middelen een ingreep realiseert die behalve een ‘klassiek’ bouwwerk ook een hernieuwde beleving van het omringende landschap oplevert. De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop de architect deze op het eerste gezicht relatief ongecompliceerde opdracht heeft uitgewerkt. De inzending scoort hoog bij toetsing aan de beoordelingscriteria en voldoet aan de aspecten schoonheid en attractiviteit (‘zeggingskracht’), actualiteitswaarde, culturele waarde, consistentie (‘gelaagdheid’) en pionierswaarde.

detailColumn voor de Architect
05 augustus 2014

Vanaf september 2014 zal in het blad en op de site van de Architect maandelijks een column verschijnen door Marjolein van Eig over het detail en andere bij/hoofdzaken in de architectuur.

jaarboek 2014Koepel in jaarboek Architectuur 2014
April 2014
De redactie van het jaarboek heeft de koepel op de Overplaats geselecteerd als één van de 30 beste architectuurprojecten van 2013.